Hlavní obsah

Den bez bariér hostila Čajkaréna

Novinky, Petr Kameníček

Zcela výjimečnou a pro Olomouc unikátní akci Den bez Bariér hostila ve středu 14. června olomoucká Čajkaréna. Basketbal Olomouc v čele s jednatelem a trenérem Michalem Pekárkem připravil tuto akci plnou hostů včetně primátora města Olomouce doc. Antonína Staňka společně s Gymnáziem Čajkovského.

Foto: Kateřina Erbenová
Článek

Bohatý dopolední program začal v 9 hodin v prostorách Čajkarény za přítomnosti ředitele školy Radka Čapky, který společně s Michalem Pekárkem svým projevem akci zahájil, za celou naši školu pozdravil a přivítal hosty a ocenil význam podobných akcí.

Během dopoledne se postupně představily v blocích programy společnosti Jitro, jež připravila hry pro děti z okolních základních škol, studenty gymnázia, ale i pro dospělé. V následující části navázali vozíčkáři z WBS Pardubice napínavým basketbalovým zápasem, který jistě všechny velice zaujal a ukázal, že i přes handicapy je možné vést aktivní plný život. Není proto divu, že tribuny Čajkarény byly plné a aktivita přítomných zaslouženě oceněna.

Neméně napínavé bylo rovněž utkání sportovců klubu Basketbal Olomouc, kteří představili hru 3 x 3. Diváci z řad studentů mohli posléze fandit basketbalistům v následujícím smečovém utkání, kterého se zúčastnili český reprezentant Kamil Švrdlík, 215 cm vysoký hráč Welsu Aleš Chán a hráč NCCA David Pekárek. Jednotlivé bloky programu oddělovala vystoupení taneční skupiny Rytmus.

Na závěr programu byla připravena beseda se sportovci Basketbalu Olomouc, které se zúčastnil primátor města Antonín Staněk, pod jehož záštitou se celá akce uskutečnila. Studenti získali jedinečnou možnost zeptat se svých sportovních vzorů na zákulisí vysokých basketbalových soutěží stejně jako skloubení vrcholového sportu se studiem.

Den bez bariér se těšil velkému zájmu z řad studentů a ideálně zapadl k ocenění města titulem Evropské město sportu 2017. Zároveň pozitivně přispěl k naplnění významu inkluze na středních školách, neboť české školy navštěvují i handicapovaní studenti. V minulosti to byl například Petr Utíkal, který je v současnosti známým tenistou na vozíku a českým reprezentantem, který se pohybuje kolem 50. místa světového žebříčku.

Gymnázium Čajkovského v čele s ředitelem Radkem Čapkou podporuje své aktivní úspěšné studenty a těší se spolu s nimi z jejich životních i sportovních úspěchů. Díky vysokému nasazení ředitele školy získali sportovci adekvátní kvalitní zázemí v podobě moderního sportovního multifunkčního areálu Čajkaréna, který slouží škole i celému městu, a to nejen amatérskému, ale i vrcholovému sportu a také podobným prospěšným aktivitám, jako byla tato akce pod taktovkou Basketbalu Olomouc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám