Hlavní obsah

Další ročník Habartovské osmičky zpestřil sobotu v lokalitě Boden

Novinky, Aleš Plevka

Již několik let pořádá na příměstském, více jak tříkilometrovém, in-lineovém okruhu Komise pro sport a kulturu města Habartova amatérský závod na jedno kolo. Loňský ročník se z důvodu investic a výstavby do zmiňované lokality neuskutečnil, ale letos již bylo opět vše pro závodníky připraveno

Foto: Aleš Plevka

Kategorie těch nejmenších čeká na start závodu

Článek

Za ideálního počasí, asi osmnácti stupňů Celsia a dopoledního slunce se u výjezdu ze zánovního parkoviště sešlo v sobotu 14. června v deset hodin bezmála třicet závodníků a desítky diváků, aby se zúčastnili aktuálního bruslařského klání.

Na úvod bylo nutné všechny příchozí zapsat a rozdělit celkem do čtyř vypsaných kategorií. Do klání s menším okruhem bylo připraveno devět dětí mezi šesti a jedenácti lety. Stejný počet závodníků se utkal již na celém oválu v kategorii 12-17 let. Ve startovním poli byly i dvě ženy a šest mužů.

Ti všichni obdrželi startovní čísla a po krátké instruktáži se mohlo vyrazit na trať. Zde organizátorům vypomáhalo i několik členů jednotky sboru dobrovolných hasičů, kteří dohlíželi na to, aby v případě pádu a zranění byla poskytnuta první pomoc. Toho však tentokráte nebylo naštěstí vůbec potřeba.

Jako první se do souboje s časomírou vydali ti nejmenší. Bylo na nich znát, jak moc chtějí podat ten nejlepší výkon a případně i vyhrát. Tomu nejpomalejšímu trvalo objetí trasy více jak čtvrt hodiny, ale na jeho obhajobu je nutné zmínit, že na bruslích stál teprve potřetí, a tak pokud bude trénovat, jistě se zlepší.

Druhá a třetí kategorie to již byla povětšinou jiná káva. Přestože bruslaře čekalo asi 2300 metrů, čas těch nejlepších se pohyboval mezi šesti a sedmi minutami.

Po dojetí byl čas na malé občerstvení. Všichni závodníci obdrželi sušenku a přichystána byla na doplnění ztracených tekutin i nezbytná minerálka. Čas, který velitel závodu potřeboval k vypočítání výsledků, několik desítek přítomných využilo k prohlídce a případně i k vyzkoušení sortimentu zbrusu nového bufetu, který byl právě tento den otevřen a který bude spolu se sociálními zařízeními a půjčovnou sportovních potřeb sloužit ke zlepšení servisu pro občany a návštěvníky jezera a in-lineové dráhy. Spolu s převlékárnami, prolézačkami, houpačkami, hřišti na beachvolejbal a dalšími hracími prvky se zmiňovaný objekt jistě postará o to, aby se v těsné blízkosti města dalo aktivně a nerušeně odpočívat.

A komu že tento den jely brusle nejrychleji? Mezi nejmladšími to byla E. Tichá, následovaná P. Majerem a Š. Korelovou. Kategorii prostřední ovládl P. Weinhart, kterého na druhé pozici doplnil K. Giňa a na pozici bronzové pak M. Košař. Mezi ženami si to tzv. tělo na tělo rozdaly T. Balášová a M. Jehličková-Oreská, přičemž rychlejší byla T. Balášová. Ze šestice mužů zvládl nejrychlejší tempo na celém oválu udržet L. Svoboda, kterému z druhého respektive třetího místa zdárně sekundovali T. Trska a P. Minařík. Všichni vítězové si odnesli originální diplom, nějaké ty cukrovinky a v neposlední řadě i užitečnou sportovní rekvizitu kupříkladu freesbee, lahev na pití či nafukovací lehátko na vodu.

Přes nepříliš početnou účast se závod vydařil, i když je nutno napsat, že minulé ročníky se i díky větší konkurenci jely v průměru zhruba o minutu rychleji. Snad se napřesrok opět na tyto časy závodníci propracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám