Hlavní obsah

Čtvrťáci a páťáci napsali knihu a přečetli ji předškolákům

Novinky, Jan Řehounek

V Základní škole v Krchlebech na Nymbursku je kladen velký důraz na rozvíjení čtenářské gramotnosti nejen ve vyučování, ale i ve vlastním Čtenářském klubu. Děti si pravidelně jezdí do Městské knihovny v Nymburce vypůjčovat knihy a zapojily se do projektu Celé Česko čte dětem.

Foto: Jan Řehounek

Kolektiv autorů s knihou Jak ponožky zlobily Hihlíka.

Článek

Inspirovány tématem „knihy desetiletí“ Lichožrouti Pavla Šruta se pustily i do napsání a vyrobení vlastní knihy.

„Děti vymýšlely náměty, rozvíjely je do drobných příběhů a já je zapisovala do počítače. Pak ve dvojicích vytvářely ilustrace. Po čtyřech vyučovacích hodinách byla knížka na světě!“ líčí zrod dílka učitelka Irena Jarská.

Sestavením textů a obrázků do sešitu a jeho vytištění a svázání kroužkovou vazbou ovšem práce neskončila. Děti vyrobily barevné ponožky, s nimiž rozvíjely příběh knihy – cvičily s nimi, chodily s nimi „na procházky“, a protože ponožky mají našitá ouška, naslouchaly a komunikovaly se svými autory.

V úterý 10. října navštívili žáci 4. a 5. třídy sousední mateřskou školu. Malým kamarádům představili knihu, každý autor přečetl svůj úsek textu a položil malým posluchačům otázku. Odpověď na ni osvětlovala určitá méně známá či nesrozumitelná slova či postupy v ději. Po přečtení knihy dětičkám rozdali ušité ponožky a společně si s nimi zacvičili.

Na předčítající upřené oči předškoláčků a zaujetí těch větších dětí, které se po právu chlubily svým prvním literárním dílem, ukázaly, že výjimečný projekt Jak ponožky zlobily Hihlíka se podařil a měl smysl.  

Reklama

Výběr článků

Načítám