Hlavní obsah

Co mi dáš? Nečekaná otázka, která zaskočila i porotu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí zajistilo ve čtvrtek 14. února v místním Kulturním domě konání Oblastní přehlídky sólových recitátorů Wolkrova Prostějova 2019.

Foto: Stanislava Dvořáková

V I.kategorii 15-17letých Mariana Matějíčková ze ZUŠ Petra Ebena Žamberk přednesla úryvek z Uspávanky Jana Skácela.

Článek

"Co mi dáš?" otázka, která navodila trend současné doby, byla však okamžitě objasněna následujícími slovy básně Oldřicha Mikuláška: "Nemám nic. Já ti dám korále. Co ty mi potom dáš? Dám ti nit. Jenom nit. Tenkou nit vzpomínek, ach, na ty korále."

Jeden úryvek z přehlídky soutěžících recitátorů byl zároveň i přehlídkou tvorby básníků 20. století s jejich představou o životě v konfrontaci s dnešní dobou.

Vedle milostné poezie Oldřicha Mikuláška, to byly filosofické otázky spojené s životem člověka, básnířky, novinářky a autorky knih pro děti Jiřiny Salaquardové s ukázkou Snídaně na Titaniku, zachycení snů, představ a myšlenek básníka, prozaika a dramatika Vítězslava Nezvala, Uspávanky moravského básníka, prozaika a autora poezie pro děti Jana Skácela, uvedení do sféry vzpomínek a snů v Prozách z Banátu Matěje Hořavy, ukázka z díla Karla Poláčka, spisovatele a humoristy, či Milana Kundery, českého spisovatele a dramatika, od roku 1975 žijícího a tvořícího ve Francii.

To vše přineslo Oblastní kolo festivalu poezie Wolkrův Prostějov, z kterého jsou nejlepší soutěžící vybráni do krajského kola, odkud nejlepší jsou nominováni na celostátní přehlídku uměleckého přednesu, která se uskuteční ve dnech 11. - 15. června v Prostějově.

Oblastní přehlídka v Ústí nad Orlicí se konala v malém salonku Kulturního domu, v dopoledních hodinách, takže mimo soutěžících a pedagogů z jejich doprovodu, celkem pro širokou veřejnost nedostupná. I když tato akce má za cíl podpořit zájem o literaturu, i samotných účastníků na soutěži ubývá.

V letošním roce vystoupilo pouze 10 soutěžících. Pět v I. kategorii - 3 z gymnázia ve Vysokém Mýtě a 1 z ZUŠ Petra Ebena v Žamberku a 1 z gymnázia v Ústí nad Orlicí.  Z pěti v II. kategorii byli 4 z gymnázia v Ústí nad Orlicí a 1 ze ZUŠ Petra Ebena v Žamberku. V minulých čtyřech letech soutěžilo 14 až 28 studentů ze šesti škol, kdy letos chyběli soutěžící z gymnázia v Lanškrouně, Letohradu a České Třebové. 

V letošní soutěži v I. kategorii diplom získala Mariana Matějíčková ze Žamberka, čestné uznání Martin Procházka z Ústí nad Orlicí a třetím postupujícím je Kristýna Flídrová z Vysokého Mýta. Ve II. kategorii diplom získal Tomáš Sourada ze Žamberka a Martina Lehká, čestné uznání Klára Dostálková a postup Veronika Malínková a Dominik Štark (všichni z Ústí nad Orlicí).

Celkem v Pardubicích se tak účastní nominace do Prostějova 5 soutěžících z Ústí nad Orlicí, 2 ze Žamberka a 1 z Vysokého Mýta.

Pro studenty a pedagogy je tato přehlídka přínosem podpory českého jazyka nejen samotnou přípravou na soutěž, ale i hodnocením a rozborovým seminářem po skončení soutěže s přítomnou porotou: Janou Bucharovou Trojanovou, herečkou a moderátorkou Českého rozhlasu 3Vltava, Jindřiškou Petrákovou ze speciální ZŠ v Ústí nad Orlicí a Petrem Koubou, rozhlasovým editorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám