Hlavní obsah

Cesta Obřím dolem nabízí vyhlídky na vodopády i setkání s technickými památkami

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vydáte na naši nejvyšší horu Sněžku novou kabinkovou lanovkou z Pece pod Sněžkou a nemáte v úmyslu si jen prohlédnout vrchol naší nejvyšší hory a chcete podniknout zajímavý výlet po Krkonoších, je cesta Obřím dolem zajímavou alternativou.

Foto: Jana Bečková

Odpočívadlo a kaple v Obřím dole

Článek

Nová kabinková lanovka byla postavena na trase staré sedačkové lanovky, která zde po dlouhá léta vyvážela turisty, pro které je toto nejsnazší cesta, jak se dostat na vrchol. Tato lanovka jezdí podstatně rychleji než původní, její kapacita je až 250 osob za hodinu. Nemusí se přestupovat na Růžové hoře a komfortní uzavřené kabinky vás zbaví nutnosti pocítit na vlastní kůži rozmary krkonošského počasí, jejž vám poskytovala cesta na sedačkové lanovce.

Jelikož tedy jsme se na vrchol dostali pomocí technického vynálezu – lanovky, nyní využijeme vlastních sil a zpět se vrátíme po turistické trase. Nejdříve po Cestě česko-polského přátelství, která obtáčí celou Sněžku a končí na rozcestí pod horou u bývalé Obří boudy a polského Dom Slazsky.

Zde po modré turistické značce začínáme klesat Obřím dolem až k místu, kde se nachází Dixův kříž a pak pokračujeme dál. Po pravé straně naproti máme Studniční horu, vidíme zde rozsáhlé lavinové pole a dolů se valící vodopády. Pomalu klesáme, až se dostaneme k dalšímu zajímavému místu – vodopádu Rudného potoka s technickou památkou, kterou je Vodárna, která zásobovala Sněžku vodou. Byla vybudována v roce 1912.

Prostor vodárny je volně přístupný. Je možné zde vidět i staré fotografie budov, které stávaly na vrcholu Sněžky - velmi zajímavým záběrem je kompletně zamrzlá Česká bouda s ohromnou vrstvou sněhu nejen na střeše ale na všech stěnách budovy, připomínající chaloupku ze šlehačky.

Odsud dál sestupujeme cestou níž a níž a vždy se před námi objevují nové a nové pohledy a to jak směrem na Sněžku, kde vidíme kabinkovou lanovku, jenž stoupá po úbočí této hory k vrcholu, a na druhé straně nádherný pohled do Obřího dolu.

Až skoro na konci cesty Obřím dolem se nachází historický důl Kovárna. Zde se nám nabízejí k prohlídce dvě trasy - objednat prohlídku si lze v informačním centru Veselý výlet v Peci pod Sněžkou. 

Po absolvování prohlídky dolu jsme již na konci Obřího dolu. Je zde turistické odpočívadlo s historií Obřího dolu umístěné v kapličce, jež byla postavena v roce 1873. Nachází se v části Obřího dolu, kde končí asfaltová silnice. Je volně přístupná a je zde fotoexpozice dokumentující drsné časy bývalých obyvatel hor.

A již míříme do Pece pod Sněžkou, ale máme možnost se zastavit a občerstvit ve velmi krásné Boudě pod Sněžkou. Pak již překročíme Úpu a Modrý potok a dostáváme se k výchozí stanici lanovky a odtud pokračujeme do Pece pod Sněžkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám