Hlavní obsah

Černínský Krásný Dvůr je zaplaven velkou smečkou šlechtických psů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zámek, který mnohým utkvěl v paměti hlavně z filmů Konec starých časů a Jak básníkům chutná život, byl reprezentačním sídlem a velkou chloubou předního šlechtického rodu. Černínové sice pocházeli z Chudenic, ale na žebříčku šlechtických rodů stále stoupali.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek v Krásném Dvoře při jedné z oblíbených akcí - Jabkobraní, letos proběhne 1. října.

Článek

O jejich významu na politické scéně svědčí i stavba paláce na Hradčanech. Černínský palác využívá ministerstvo zahraničí.

Nádhernou polohu krásnodvorského zámku si oblíbil za války jeden z předních zločinců Třetí říše, ministr zahraničních věcí Joachim von Ribbentrop, jehož kvalifikací na vysoký post bylo obchodování vínem.

Milovali své psy

Kromě tradičních zámeckých pokojů, velmi prostorných a vzdušných, se zámek chlubí portréty 40 psů. Své miláčky si nechávali Černínové zobrazit ve skutečných velikostech, takže na chodbě vidíte malý atlas psích plemen. Jde o světový unikát, na Bítově si ale nechával majitel své do psího nebe odešlé mazlíky vycpávat.

Černínové vlastnili zámek do roku 1945, poprvé se tu objevili v roce 1649. Mimo filmové básníky se tu zdržoval i král básníků Johann Wolfgang  Goethe (1749 - 1832). Po Čechách toho v době dostavníků najezdil hodně, oblíbil si hlavně severní Čechy, z nich pak svůj klenot - mladičkou Ulriku von Levetzow, ze které byl na opravdu již stará kolena dokonale paf.

Jeden z nejhezčích anglických parků

Zámek je velmi pěkný, s velkým čestným dvorem, leží na okraji Doupovských hor. Jan Rudolf Černín tu nechal založit v letech 1783 - 1793 nádherný anglický park, s pavilony, umělým vodopádem, obeliskem. Návštěvy a zejména korunované hlavy byly unešeny hřměním vodopádu napájeného z velké nádrže, pikniky u pavilonů, hudebními produkcemi.

V posledních  desetiletích byl stále více zanedbaný, podobně jako v nedaleké Valči, ale opět prochází obnovou, na novogotickém pavilonu, který sloužil jako rozhledna, se pilně pracuje. Parkem prochází spleť dobře udržovaných stezek, na přístupnější místa se můžete dostat i na voze taženém od zámku koňským spřežením.

Zámek za války okupoval wehrmacht, měl tu lazaret, poté tu chvilku sídlila Rudá  armáda, po válce sloužil ministerstvu zemědělství a dalším státním institucím. To se projevilo i na interiérech. 

V posledních letech kastelánka Michaela Hofmanová pořádá na nádvoří různé akce. Velmi oblíbené je podzimní Jabkobraní. Není jen o jablkách, představují se tu regionální výrobky, součástí jsou i různá vystoupení. Letos připadne na první říjnový víkend.

Reklama

Výběr článků

Načítám