Hlavní obsah

Brněnští hasiči si připomněli smutné výročí

Novinky, Martin Seidl

Na sobotu 8. ledna připadá smutné výročí umrtí dvou hasičů a krupiéra, kteří před devíti lety zahynuli při požáru v Nadražní ulici v Brně.

Foto: Martin Seidl
Článek

Památku kolegů Davida Kožuského a Jaroslava Garguly si v sobotu 8.ledna připoměli brněnští hasiči pietním aktem u vchodu vyhořelé budovy. Jednotka za účasti velitele, kolegů a známých položila kytici na schody k již zapáleným svíčkám dosud zdevastovaného domu. Je tomu právě devět let, kdy začalo hořet v kasinu na Nádražní ulici v Brně a na místo bylo vysláno šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

V době nahlášení požáru 8. ledna 2002 byli v objektu dva krupiéři, přičemž se jednomu z nich podařilo zachránit život, když vylezl na římsu okna v prvním patře a za pomocí techniky mu hasiči pomohli slézt na zem.

Druhý krupiér zůstal uvnitř objektu, velitel zásahu David Kožuský se svým členem družstva Jaroslavem Gargulou proto zahájili průzkum hořícího objektu. Přes nulovou viditelnost se v silně zakouřeném objektu podařilo krupiéra najít. Po oznámení nálezu hledaného nastal v objektu výbuch a celkové vzplanutí hořlavých splodin a oba hasiči s krupiérem zahynuli.

Vyšetřování příčin vzniku a okolností požáru prokázalo hrubé porušení zákona o požární ochraně, které mělo přímou i nepřímou souvislost s úmrtím obou hasičů a krupiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám