Hlavní obsah

Bravo! pro spojení industriálního prostředí s hudbou Antonína Dvořáka v provedení SOČR v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Jako koncert, který přepsal historii, bude v "životě" hudebního festivalu F. L. Věka zaznamenán koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Markem Šedivým a sólistou Emilem Rovnerem, jenž se konal v neděli 23. září v industriálním prostředí firmy Koenig & Bauer Grafitec v Dobrušce.

Foto: Honza Ježdík

Jako koncert, který přepsal historii, bude zaznamenán v MHF F. L. Věka koncert SOČRu s dirigentem Markem Šedivým a sólistou Emilem Rovnerem.

Článek

K jeho uspořádání a průběhu se váže hned několik NEJ: Poprvé zařadili organizátoři do programu vystoupení symfonického orchestru, tedy zatím NEJvětšího tělesa, které kdy vystoupilo na této hudební přehlídce. K uskutečnění projektu bylo využito NEJneobvyklejší prostředí, když se v unikátní koncertní sál proměnila jedna z montážních hal firmy Koenig & Bauer Grafitec.

Vstupenky si zakoupilo a místa v hledišti obsadilo dosud NEJvíce příznivců festivalu a krásné hudby. Na realizaci se samozřejmě podílel NEJvětší počet dobrovolníků. Co však pořadatele těší NEJvíce, to jsou NEJpočetnější příznivé ohlasy a slova uznání. 

V roce stého výročí vzniku samostatného státu zněly na festivalu F. L. Věka skladby velikána české hudby Antonína Dvořáka. Špičkové provedení Koncertu pro violoncello a orchestr h moll a Symfonie e moll "Novosvětské" nadchlo vzácné hosty a všechny návštěvníky. Punc výjimečnosti dodal hudebnímu večeru i moderátor Jiří Vejvoda.  

Pojďme však po pořádku. Odvážný kreativní nápad se zrodil v hlavě uměleckého ředitele festivalu, a tak mu dejme slovo jako prvnímu: „Koncert SOČRu, Emila Rovnera a Marka Šedivého byl dosud největším a nejnavštívenějším počinem festivalu F. L. Věka,” konstatoval Pavel Svoboda a dále doplnil: „Pro mne osobně byl potvrzením mimořádně velkého a kvalitního dozvuku v dobrušské tovární hale. Věděli jsme o něm z odborného posudku, ale i se skutečným orchestrem a více než tisícem návštěvníků byla akustika haly skvělá a nebylo potřeba nazvučení. Po violoncellovém koncertě A. Dvořáka všechny velmi překvapil přídavek sólisty, který nejen hrál na violoncello, ale také výborně zpíval.”

Na celkovém výsledku má podíl mnoho jednotlivců a subjektů. „Chtěl bych poděkovat vedení firmy, všem partnerům, městu a všem členům organizačního týmu za zvládnutí mimořádně náročného projektu,” ocenil Pavel Svoboda.

Stěžejním partnerem akce byla společnost Koenig & Bauer Grafitec. Její jednatel Ing. Luboš Moravec netajil spokojenost: „Koncert byl fenomenální, vše dopadlo výborně. My jsme chtěli nejenom podpořit kulturní život města Dobrušky, ale také zviditelnit naší firmu Koenig & Bauer Grafitec. Ve stejný den jsme zorganizovali Den otevřených dveří i koncert, kam dohromady přišlo kolem 2000 lidí.”

Zároveň ocenil podíl všech zainteresovaných: „Kolem organizace koncertu a Dne otevřených dveří bylo obrovské množství práce. Měl jsem velkou radost z toho, jakým způsobem spolupracovalo mnoho lidí jak z naší firmy, tak ze Spolku F. L Věka, města i městského úřadu.”

Hudební festival F. L. Věka vznikl v roce 2011 a od začátku má podporu města Dobrušky. Je proto samozřejmé, že mezi posluchači nechyběl starosta Petr Lžíčař, který si z tovární haly odnášel nezapomenutelný hudební zážitek: „Koncert SOČRu byl víc než vrcholem oslav stého výročí vzniku republiky. Občas navštěvuji koncerty v Rudolfinu a Obecním domě v Praze, ale tento byl jak akustikou, tak zejména atmosférou asi tím nejlepším koncertem, jaký jsem zažil.”

Reklama

Výběr článků

Načítám