Hlavní obsah

Bonsaje umocňují krásu zámku v Doudlebách nad Orlicí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojení historického prostředí zámku, které pamatuje několik století, a krásných bonsají, jejichž věk a samozřejmě i vzhled zaslouží také pozornost a obdiv, je opravdu šťastný nápad. A právě takový měl před několika lety zámecký pán Petr Dujka v Doudlebách nad Orlicí.

Foto: Hana Růžičková

Krása bonsají v symbióze s krásou zámeckých exteriérů v Doudlebách nad Orlicí.

Článek

Díky tomu se letos již popáté mohou návštěvníci renesančního skvostu na Divoké Orlici kochat pohledem na různě tvarované a zakroucené jehličnany nebo listnáče pěstované v miskách, které jsou rozmístěny po celé délce pískovcového zábradlí na ochozu zámku obepínajícím jeho nádvoří.  

O tom, co bonsaj pro svého pěstitele znamená, se lze dočíst toto: Pravá bonsaj se nepěstuje pro peníze, ani pro slávu či obdiv. Pravá bonsaj se pěstuje pro potěšení duší všech, kteří jsou v její blízkosti. Cenu pravé bonsaje nelze vyčíslit žádnými materiálními hodnotami, protože bonsaj má hodnotu duchovní.

A tak téměř stovka vzácných stromků a keřů vytváří od 13. do 18. května velice zajímavou kombinaci - krása fasády zdobené vzácnými sgrafity je umocněna krásou bonsají, jejichž stáří se u zhruba poloviny vystavených exemplářů pohybuje mezi 50 – 80 roky.          

Další informace pro všechny potencionální návštěvníky poskytla správa zámku: „Výstava je již tradiční, koná se popáté a probíhá každým druhým rokem. Organizuje ji ing. Zdeněk Strach společně s Petrem Sladkým a vystavují zde také bonsajisté Oldřich Kašpar a MUDr. Karel Voříšek.“

Doudlebští nezapomněli dodat, že v této části regionu se jedná o ojedinělou expozici a že vedle prohlídky krásných miniatur jako symbolu přírody v malých miskách lze získat i dobrou radu pro jejich pěstování či si domů odvézt nejen nějaký zajímavý kousek, ale v případě zájmu i skalničku.  

Výstava bonsají končí třetí květnovou neděli, tedy den, kdy se v areálu zámku uskuteční ještě jedna velice vyhledávaná akce, kterou je již pátý letošní díl farmářských trhů.

Při pobytu na zámku v Doudlebách nad Orlicí je samozřejmě možné absolvovat v době od 9 do 17 hodin i prohlídku historických interiérů nebo nedávno slavnostně otevřeného přírodovědného muzea v prostorách zrekonstruované sýpky a zároveň pozdravit zvířecí obyvatele Babiččina dvorečku.      

Reklama

Výběr článků

Načítám