Hlavní obsah

Běžci na lyžích v Ostravě poběží, organizátoři zajistili potřebné množství sněhu

Novinky, Josef Zajíc

Druhý ročník RWE City Cross Sprint se uskuteční 8. března v Ostravě-Dolní oblasti Vítkovice. I navzdory dlouhodobě vysokým teplotám se organizátorům podařilo zajistit potřebné množství sněhu.

Foto: Josef Zajíc

RWE City Cross Sprint 2014 - Ostrava: Hlavní cena pro muže i ženy. 7.3.2014

Článek

V pátek 7. března proběhla na Magistrátu města Ostravy tisková konference pořadatelů závodu RWE City Cross Sprint 2014, který se bude konat 8. března 2014 od 10 hodin v Dolní oblasti Vítkovice.

Konference se zúčastnili: Šárka Mokrá - vedoucí projektu OSTRAVA!!! Evropské město sportu 2014, Petr Koudela, výkonný ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice, kajakář Vavřinec Hradílek, Martin Kráčalík, šéf Seven Days Agency, s.r.o., Dušan Kožíšek, reprezentant ČR v běhu na lyžích, Sandra Schützová, běh na lyžích, a polský reprezentant, účastník ZOH v Soči Sebastian Gazurek.

K organizaci a přípravě závodu se vyjádřil Martin Kráčalík: „Z Vaňkova kopce jsme do vítkovického areálu postupně navozili asi tisíc kubíků sněhu. Dohodu jsme našli i s oběma ostravskými zimními stadiony - ČEZ Aréna a Sareza, které nám navíc poskytly zbytky odstraněné z ledových ploch. Samotný sníh jsme obohacovali o chemickou přísadu, aby neodtával tak rychle a měl větší objem,” popsal Kráčalík složitý proces přípravy.

Organizátoři, přes veškeré potíže, nachystali 550 m trati, takže závodní trať 1100 m podle pravidel FIS pro sprint je splněna. Ve zkrácené verzi je jen jeden most. Kvalifikační jízdy se pojedou jednokolově a intervalově. Ve všech finálových jízdách závodníci pojedou tentýž úsek dvakrát.

Závody jsou rozděleny do třech kategorií: ženy, muži a mládež. Do Ostravy nemíří je špičkoví čeští reprezentanti, mezi které patří členové olympijské výpravy Dušan Kožíšek a Jiří Magál či Karolína Grochová, ale také bezmála dvacet sportovců z Estonska, Polska, Rakouska, Německa, Finska, Francie a Slovenska.

Češi mají ještě další želízka v ohni - mladíky Petra Knopa a Jana Bartoně, v kategorii žen Sandru Schützovou, která se těší na sprint i na parádní atmosféru, která přiláká mnoho diváků.

Kouzlo běžeckého lyžování si v závodě osobností vyzkouší i řada slavných sportovců, pro které jsou běžky jen doplňkovým sportem. Zúčastní se stříbrný medailista z OH v Londýně kajakář Vavřinec Hradílek, skikrosař Tomáš Kraus. Běžky nazuje také paraglidista Jan Škrabálek nebo bikeři Radim Kořínek, Marek Rauchfuss a řada dalších známých sportovců.

V areálu Dolních Vítkovic bude přichystán také bohatý doprovodný program - jízda v dobových kostýmech, soutěž o nejlepšího sněhuláka, fireshow, v teple auly Gong pak relax zóna. O hudební kulisu se postarají DJ ´S Friky a Tobi, zahraje i kapela Portless. Vstup na akci je zdarma.

K areálu se zájemci dostanou tramvají č. 1 - Hlavní nádraží - směr Interspar a zpět, nebo tramvají č. 2 - Hlavní nádraží - Výškovice a zpět. Výstupní zastávka: Vysoké pece.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám