Hlavní obsah

Beseda z cyklu Neobyčejné ženy představila Adolfinu Tačovou

Novinky, Josef Zajíc

Charitativní středisko Gabriel v Ostravě Zábřehu uspořádalo besedu z cyklu Neobyčejné ženy. V úterý 23. září se diváci v Galerii G setkali s neobyčejnou ženou, ostravskou gymnastkou, trenérkou, cvičitelkou Sokola a olympioničkou Adolfinou Tačovou.

Foto: Josef Zajíc

Neobyčejná žena Adolfina Tačová. Ostrava, Galerie G 23.9.2014: Zleva Hana Papežová a Adolfina Tačová

Článek

Besedu řídila, komentovala a moderovala Hana Papežová. Paní Adolfinu Tačovou obecenstvu představila a formou rozhovoru společně učinily několik zastavení v jejím životě.

Adolfina Tačová se začala o gymnastiku zajímat při vstupu na gymnázium. Přihlásila se do oddílu sportovní gymnastiky Baníku Ostrava. Tam se pod vedením trenéra Kojdeckého naučila všemu, co jí nakonec dovedlo do reprezentace Československa.

Bylo to v období, kdy sportovní gymnastika žen stoupala na svůj vrchol. Adolfina Tačová se stala absolutní mistryní Československa v gymnastickém osmiboji pro rok 1959. To znamená v povinných i volných sestavách na cvičení v prostných, kladině, přeskoku přes koně našíř a na bradlech o nestejné výši žerdi. Shodou okolností se tento, pro Dolfinu, jak jí všichni říkali, závod konal v Ostravě ve známé Tatran hale.

Následovaly špičkové výsledky v reprezentaci. Je nositelkou dvou stříbrných medailí v soutěži družstev z LOH v Římě 1960 a LOH 1964 v Tokiu. Dále je držitelkou dvou stříbrných medailí v soutěži družstev z mistrovství světa - a to v roce 1958 v Moskvě a z legendárního MS 1962, které se konalo v Praze. Vrcholem československé sportovní gymnastiky žen byl rok 1968 na LOH v Mexiku, kde se svými výkony proslavila kolegyně a kamarádka Věra Čáslavská.

Výjimečnost neobyčejné ženy Adolfiny Tačové je v její přítomnosti. Od roku 2006 je členkou regionálního klubu olympioniků. Do roku 2011 učila akrobacii na ostravské konzervatoři. V roce 2009 byla oceněna za svůj přístup k mládeži a propagaci sportu Cenou hejtmana Moravskoslezského kraje a v roce 2011 byla oceněna titulem Sportovní legenda Ostravy.

V současné době, v roce, kdy Ostrava je evropským městem sportu, se stále angažuje v klubu olympioniků, chodí na besedy a především mládeži ukazuje cestu za eventuálním úspěchem ve sportovním či profesním životě. „Chce to jen kázeň, zarputilost, trochu utrpení, trpělivosti, něco talentu, dobrého zdraví a možná i trochu toho štěstíčka,” konstatovala při besedě Adolfina Tačová.

K besedě si pozvala svoji dlouholetou přítelkyni, bývalou učitelku, současnou trenérku i cvičitelku Sokola, ale také vynikající malířku Olgu Bubeníkovou, která své obrazy až do 10. října vystavuje v Galerii G v Ostravě-Zábřehu.

V závěru připravila přítomným paní Dolfina překvapení. Za hudebního doprovodu Petra Práseka si všichni přítomní zacvičili. Taková je neobyčejná žena Adofina Tačová (1939).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám