Hlavní obsah

Benátské náměstí San Marco přitahuje turisty jako magnet, klid přichází se soumrakem

Novinky, Petr Hejna

I díky tomu se v dopoledních hodinách stává lidským mraveništěm, kterému je lepší se vyhnout. Zato podvečerní návštěva dává zažít typickou atmosféru tohoto jedinečného města na laguně. Přes den však jsou otevřeny zásadní památky centra města, jako muzea, dóžecí palác nebo bazilika sv. Marka.

Foto: Petr Hejna

Takto prázdno před bazilikou přes den není,

Článek

Největší davy s průvodcovskými třepetalkami se tísní kolem baziliky Svatého Marka - nejen, že je to známá turistická atrakce, ale evidentně i proto, že vstup je zdarma.

Kdo se obrní trpělivostí a vyčká v dlouhém zástupu před vchodem, pokračuje pak v pozvolna se sunoucím hadovitém útvaru lidských těl trasou, z které jsou odbočky k placeným místům, jako je Pala d´Oro, z Konstantinopoli a z roku 976 pocházející oltářní obraz, vytvořený ze zlata a drahokamů, či je možno vyprostit se z davu a být účastníkem bohoslužby v klidné části baziliky tomu určené.

V bazilice je zákaz fotografování, věc jinak v benátských památkách rozhodně ne běžná, ale v dnešní době, kdy většina populace dokumentuje na mobilní telefony, tento zákaz omezuje plně pouze podobné nešťastníky jako autor článku, ověšené filmovou a video technikou.

Za poplatek je i sekce Muzeum s cennou skulpturou zlaceného čtyřspřeží, kořisti ze čtvrté křížové výpravy. Ale i bez úhrady se lze ve vícestupu kochat množstvím mozaik, dlažbou nebo pohledy ke kopulím, kterých má bazilika celkem pět. V hlavní kopuli Nanebevstoupení jsou zobrazeny výjevy z Nového zákona, Svatodušní kopuli zdobí mozaika z 12. století, tedy o století starší než ta v centrální.

Jen o něco menší frontu, a zpoplatněný vstup, je nutno na nábřeží odstát při návštěvě s bazilikou sousedícího dóžecího paláce - článek jemu věnovaný ZDE.

Protilehlou stranu náměstí (oproti bazilice), tvoří průčelí muzea Correr -Teodor Correr byl dárce sbírky, jehož prostory již jsou prosté jednodenních návštěvníků Benátek. Stával zde kostel San Geminiana, byť sem byl přesunutý při rozšiřování náměstí, později byl zbořen Napoleonem při budování honosného sídla. Zde je možno projít prakticky tři muzea najednou - nabízí procházku komnatami císaře Napoleona a část věnovanou Benátské republice, kochat se lustry a zrcadly.

archeologickém muzeu je krom keramiky a mincí vystaveno množství mramorových i bronzových soch z římské a řecké doby, nechybí šperky, založeno bylo roku 1523 kardinálem Domenicem Grimanim. Závěr patří prostorám Biblioteca Marciana s výzdobou od Tintoretta, Veroneseho a Tiziana.

Jako v každém muzeu - toto je jedno z jedenácti městských, spousta dalších je soukromá, je nutno nejprve absolvovat bezpečnostní prohlídku a zavazadla odložit zdarma do šatny. Ta se nachází u kavárny, která ještě není v placených prostorách muzea a je z ní pěkný výhled na náměstí, ovšem káva stojí zhruba trojnásobek ceny v uličkách stranou turistického centra, kde ho pořídíte za cenu kolem jednoho eura.

Se soumrakem davy turistů Benátky opouštějí a stávají se cílem romantiku hledajících návštěvníků. Stejně jako přes den zde narazíte na páry, které se rozhodly zpečetit svůj manželský slib právě zde.

Nechybí prodavači suvenýrů, mírně obtížní vnucovači růží - nenechte se zmást, scénka, že již končí a růži vám dává zdarma je jen hra, nesčetní selfiechtiví nehledí za pochodu doleva doprava, jen na svůj jedinečný obraz v mobilu, z mnoha kaváren se line z předzahrádek živá hudba. Tytéž muzikanty tam však uvidíte již dopoledne, sic mají časté pauzy, ale zda jim závidět, těžko soudit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám