Hlavní obsah

Během několika minut se Ústí nad Orlicí proměnilo v Benátky

Novinky, Stanislava Dvořáková

V neděli 3. srpna se Pardubickým krajem přehnaly četné bouřky, z nichž jedna, byť pouhým okrajem, změnila ve chvilce město Ústí nad Orlicí v nečekanou vodní pláň - z ulic se tu staly vodní cesty známé například z italských Benátek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Řidiči se snažili uniknout nečekanému přívalu vody za každou cenu.

Článek

Vše začalo v neděli odpoledne, kdy několik blesků se vzdáleným hřměním avizovalo blížící se obvyklou letní bouřku. I když samotná bouřka se někam uhnula, přece se najednou setmělo a před okny se objevila neprůhledná clona vody. Ta se po chvíli změnila v ohromné kapky, kterými bylo možné vidět stav ulice a narůstající hladinu vody, která začala vnikat do sklepů a vchodů domů.

Do obav o dění příštích okamžiků se rozezněly hasičské sirény. Ty vyvrátily všechny naděje na rychlý odtok přívalového deště a jen marně v oknech a u dveří domů se doufalo, že se konečně zvedající hladina zastaví.

Obdobně v neuvěřitelné situaci se ocitli řidiči projíždějící městem, kterým se nečekaně postavil do cesty proud vody. Snažili se ujet z této katastrofy, zaručenou pomocí byl však pouze zásah hasičů. Ti se na rizikových místech bleskurychle objevili a uzavřením zatopených míst zabránili utopení četných aut.

Městská policie pak řízenou dopravou umožnila řidičům potřebnou orientaci, bezpečný průjezd a opuštění města.

V horší situaci byla zaparkovaná auta nic netušících majitelů. Někteří přiběhli bez ohledu na vlastní promočené oblečení a ujížděli cesta necesta i po navýšeném chodníku. Přesto na některá zbyl odtahový vůz.

Nejvíce postižená jako obvykle byla oblast dolní části města, kam je sváděna veškerá odpadní voda, která se pak u Nádražní ulice přečerpává do zhruba kilometr vzdálené čističky u Libchav.

Tentokrát však byl přísun vody tak velký, že došlo k zaplavení sklepů i horního města. Přitom mraky a blesky se točily na obzoru okolí města, takže tato pohroma byla zřejmě jen účinkem okraje hlavní bouřky. I když se tato situace opakovala až do nočních hodin, k další katastrofě v samotném městě Ústí nad Orlicí nedošlo.

Při pohledu na zvednutou kalnou hladinu řeky Tiché Orlice a zejména Třebovky bylo jasné, že někde v okolí mohla být situace ještě horší.

Na postižené obyvatele čeká vymetení vody, úklid nánosů, případně bahna. Delší bude sice doba trvání vysoušení, přesto lze s oddechnutím konstatovat, mohlo být i hůř. I když to jistě nejsou starosti příjemné, proti škodám z hlášení jiných měst, dá se říci, že Ústí nad Orlicí má v letošním roce štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám