Hlavní obsah

Bavorský les: Vzhůru na skalní kazatelny a pak dolů podél toku divokého potoka

Novinky, Petr Hejna

Bavorský les nabízí stejně jako Šumava spoustu turistických zajímavostí, daných přírodními scenériemi a typickým charakterem těchto pohraničních hor.

Foto: Petr Hejna

stezka ke kazatelnám

Článek

Přesně 20 kilometrů od hraničního přechodu Strážný se v Bavorském lese - tedy k jihu obrácené odvrácené straně naší Šumavy, nachází snadno přehlédnutelná lokality plná mechem porostlých žulových kamenů, potůčků, skal a spleti popadaných kmenů, důsledku to kůrovcové kalamity.

Však také jedna z informačních cedulí hlásá: Tak malý brouk a taková velká katastrofa. Místy se tedy jedná o procházku mrtvým lesem, kde suchým kmenům smrků hrdě kontrastují jen jedle a buky.

Výchozích bodů je několik - pro zdatné turisty již z našeho území třeba místa jako Strážný, Kvilda, Polka nebo Borová Lada. Motorizovaní pak mají možnost velmi snadno začít nejkratší cestu z parkoviště Jugend-Walheim zhruba kilometr za Glasshütte (které leží zhruba 4 km za Mauthem směrem na Lusen), či o kousek dál na výchozím bodu Sägwasser Säge.

Nenáročné počáteční stoupání dosud živým smrkovým lesem v nejnižším pásmu nikterak dramaticky nestoupá, trochu náročnější (zejména v čase návštěvy, tedy v předjaří pak díky boření se ve sněhu) pak je cesta doleva k vyhlídkovým bodům na Klein Kanzel (Malá kazatelna, 1011 m. n. m.).

O necelý kilometr výše, naopak směrem napravo od hlavního směru, se tyčí nevysoká skalka Grosse Kanzel (Velká kazatelna, 1002 m. n. m.) s dřevěným křížem (buď obnoveným či nově postaveným v roce 2014), odkud je vidět směrem k jihu na okolí Freyungu, a má-li turista štěstí na podmínky, jeho zrak oblaží i vzdálenější Alpy.

Odtud se vyplatí sestoupit dále k Steinbachklause, místu jako vystřiženému z cestopisu odkudsi z tajgy. Odtud vede cesta po proudu potoka Steinbach až do Mauthu - ovšem zpět k parkovišti pak je nutno jít po silnici, lepší je po zhlédnutí divoce zurčících úseků se vrátit stejnou cestou zpět. O tom, že nedaleký Hirschberg (Jelení vrch) si svůj nález zaslouží, stejně jako o neschůdnosti cesty přes zimu, svědčí nalezené shozené paroží přímo na stezce u potoka. 

A o 4 km dále pak již se nachází rozsáhlý přírodní park Lusen (česky Luzný) u obce Neuschönau, kde si mohou na své přijít milovníci výšek na zpoplatněné stezce v korunách stromů - oproti té u nás na Lipně svou nenápadností nikterak nenarušující vzhled krajiny, a především příznivci současné i vyhynulé šumavské fauny, která je (a mnohdy naopak vzhledem k rozsáhlosti a členitosti terénu není) k vidění v areálu zvířecích výběhů, celoročně přístupných zdarma. Sem se vyplatí vracet se opakovaně - ne vždy se podaří setkat se s vlkem či medvědem.

Před zpáteční cestou v případě zbylého času pro změnu není od věci před opuštěním Bavorska absolvovat malý odskok na hraniční Třístoličník a Hochstein, odkud jsou úchvatné výhledy do širého kraje. 

A závěrem varování - v zemi se nachází minimálně dvě místa pojmenovaná Kleine Kanzel a Grosse Kanzel, o které se zde konkrétně jedná, specifikuje poloha na mapě. I když k podniknutí výletu napomohly dohledané internetové snímky pomíchané z obou míst a tudíž mírně zavádějící (stále jsme nechápali, jak u stěží dostupné Malé kazatelny by mohla být horská chata), rozhodně uvedená trasa stojí za to ji podniknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám