Hlavní obsah

Vánoční úklid není věda

Naleštěná okna, čistá dvířka skříněk, zásuvky či kliky bez otisků… Každoroční vánoční úklid působí nejedné hospodyňce vrásky na čele. A přitom mít domácnost jako ze žurnálu je poměrně snadné. Poradíme, jak si přípravu na letošní Vánoce co nejvíce usnadnit!

Foto: Electrolux

Tyčový vysavač 800 je navržen jako modulární systém s bohatým příslušenstvím, díky kterému přizpůsobíte vysavač pro konkrétní úkoly - od čištění tvrdých podlah až po mopování, hloubkové čištění matrací a čalounění nebo vysávání prachu na vysokých skříních a policích.

Článek

Jistě si dokážete představit řadu činností, které byste o adventním čase dělali raději, než umývali okna. Když se ale lesknou, stojí to za to! Než se do umývání pustíte, popřemýšlejte, jaké prostředky použijete, abyste nenadělali víc škody než užitku.

„Okna určitě nečistěte nasucho a ani nepoužívejte abrazivní prostředky, drsné houbičky nebo agresivní chemikálie. Mohla by se totiž poškrábat,“ upozorňuje Pavel Kašpar z firmy Vekra.

Jak na nábytkové povrchy

Pořádnou péči dopřejte také vaší kuchyni a veškerému nábytku. Pamatujte ale na to, že každý nábytkový povrch vyžaduje trochu jiný přístup. Na nábytek z masivu používejte výhradně měkký hadřík či houbičku. A především speciální přípravek určený na dřevo. V krajním případě můžete vzít hadřík navlhčený vodou. Pak ale nezapomeňte nábytek pečlivě vysušit suchou utěrkou!

Obdobně to platí pro lesklá dvířka. „Na jejich čištění určitě nepoužívejte drsné utěrky, abrazivní čisticí prostředky, ani ty, které obsahují alkohol,“ upozorňuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Akrylátový nábytek je dobré alespoň jednou za rok, třeba právě před Vánocemi, naimpregnovat hadříkem ze 100% bavlny s antistatickým přípravkem, který jeho přirozenou pórovitou strukturu uzavře. „Je pak mnohem odolnější vůči mechanickému poškození,“ doplňuje Martin Dusík.

Anketa

Uklízíte před Vánocemi výrazněji než jindy během roku?
Ano, před Vánocemi pravidelně důkladně gruntujeme.
20,5 %
Jen když to stíháme.
3,9 %
Uklízíme o trochu víc, ale nějak výrazně to nepřeháníme.
45,9 %
Ne, uklízíme úplně stejně jako během roku.
29,7 %
Celkem hlasovalo 753 čtenářů.

Do boje povolejte nanotechnologie

Umyvadlo, vana i okolní obklad si také zaslouží vaši pozornost. Vodní kámen, bakterie a další nečistoty totiž dokážou opravdu potrápit.

„Vrstvy nečistot je třeba odmývat postupně podle jejich charakteru, univerzální čistič na všechny druhy nečistot neexistuje,“ říká Tomáš Heřman, zástupce značky Rako Systém. Prvním krokem by mělo být odmaštění (alkalickým čističem s pH nad 7,5). Pak pokračujte čističem kyselým s pH 2-3, tím se zbavíte vodního kamene, minerálních usazenin a rzi.

Pokud si napříště chcete ušetřit práci, sáhněte po impregnaci na keramické obklady a dlažby.

„Na povrch keramického obkladu nebo dlaždic se nastříká malá vrstvička, kterou rozetřete mikrovláknem a necháte zaschnout,“ vysvětluje Tomáš Heřman. Dodává, že před impregnací je nutné pořádně uklidit! Pokud totiž nečistotu zaimpregnujete, je již neodstranitelná. Vrstva takové impregnace vydrží v běžné koupelně 5 až 7 let.

Na vypínače a kliky s jemností

Jestli něco dostává každodenní zátěž nečistotami, jsou to domovní vypínače a zásuvky. Na jejich údržbu si vystačíme s jemným navlhčeným hadříkem s šetrným saponátem.

„Při čištění pohledových krytů vypínačů a zásuvek se vyhněte nejen chemickým látkám, jako je aceton nebo benzín, ale také drsným utěrkám,“ radí Martina Obadalová, vedoucí marketingu Obzoru Zlín.

Na světlech se zase usazuje spousta prachu, nezapomeňte je proto umýt. Sedačku v obýváku a matrace z postelí vyluxujte. Na závěr generálního úklidu vyluxujte a umyjte podlahy.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Jak mít doma vždy čisto i s domácím mazlíčkem

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Úklid domácností

Může se vám hodit na Zboží.cz: Robotické čističe oken, Úklidové pomůcky

Reklama

Související články

Pět tipů pro správnou péči o okna

Aby si okna zachovala svoje izolační vlastnosti a nepustila dovnitř chladný vzduch, dešťovou vodu či sníh, je potřeba jim dopřát vhodnou a pravidelnou péči....

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií...

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Betonová dlažba, obrubníky, palisády i venkovní květináče odolávají po celou dobu své životnosti rozmarům počasí. Neudržovaný povrch ale může postupně...

Udržujte doma čistotu, ale jen zdravě

Na trhu je spousta voňavých, ale přitom nevhodných přípravků, kterými si v domácnosti ubližujeme. Mohou obsahovat zdraví škodlivé látky, a to je problém...

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Ideální počasí k mytí oken nastává, když je pod mrakem a kolem 20 °C. Umývat bychom je měli podle míry znečištění dvakrát až čtyřikrát do roka. Ne však když...

Tři tipy, jak si usnadnit odklízení sněhu

Každoroční sněhová nadílka s sebou přináší nutnost odklízení sněhu z chodníku či jiné přístupové cesty. Recept na to, jak si s tím nejlépe poradit, je celkem...

Výběr článků

Načítám