Hlavní obsah

Silvestr bude bez televizní estrády

Právo, Hynek Paštěka

Ulice metropole jako každý rok na Silvestra zaplní tisíce slavících lidí. Pro některé z nich však končí oslavy nepříjemným zraněním, okradením nebo i v nemocnici. Napilno tak budou mít policisté, záchranka i hasiči.

Článek

Václavské náměstí bude letos otevřeno pro všechny, žádná televizní estráda podobná té loňské se tam konat nebude. „Výpravného a finančně nákladného Silvestra z Václaváku letos pořádat nebudeme. Pro letošní ekonomicky značně turbulentní rok na něj nemáme dostatek prostředků, které bychom mohli uvolnit, nezaznamenali jsme navíc ani zájem ze strany partnerů o dofinancování velkolepého silvestrovského projektu,“ sdělila Právu tisková mluvčí televize Nova Michaela Fričová.

„V průběhu silvestrovských oslav bude vyčleněno asi 125 strážníků, kteří budou mít na starosti dohled nad oslavami v centru. Hlídat budou především používání pyrotechniky a kapsáře, pozor dají samozřejmě i na požívání alkoholických nápojů. Co se týká alkoholu, zasahovat budou jen v případě, že by opilý člověk chtěl poškodit sebe nebo někoho jiného, jinak budou hlídat hlavně bezpečnost oslav,“ sdělila Právu mluvčí Městské policie Praha Jana Přikrylová.

„Na Silvestra slouží navíc osm posádek. Na Václavském náměstí budeme mít záchranářský kamión Golem jako mobilní stanoviště, na Staroměstském náměstí pak zdravotnický stan. V pohotovosti bude asi 120 lidí,“ řekla Právu mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová s tím, že nejčastější úrazy jsou spojeny s popíjením alkoholu. Tedy různé nevolnosti, pády, zranění horních i dolních končetin. Zdravotníci často ošetřují rány od střepů, popáleniny od pyrotechniky a také otravy alkoholem.

V pohotovosti budou také hasiči

Pyrotechnika může způsobit nejen nepříjemná zranění, ale také požár. Proto budou v pohotovosti také hasiči. „Od 16 hodin budeme mít připravena dvě auta na Staroměstském a jedno na Václavském náměstí. Druhý den pak bude při ohňostroji stát na každém břehu Vltavy jedno auto,“ informovala Právo mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. „Nejvíce práce máme tradičně od půlnoci do jedné hodiny ranní. To se rozdrnčí telefony a absolvujeme desítky výjezdů,“ dodala.

Po oslavách musí následovat úklid. „V pět hodin ráno na Nový rok začne úklid centra metropole po silvestrovských oslavách. Do ulic vyrazí 103 pracovníků ručního čištění, 28 úklidových strojů a k dispozici bude 21 velkoobjemových kontejnerů. Náklady přesáhnou jeden milión korun,“ informoval Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Technické správy komunikací, která úklid v centrální části města zajistí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Silvestra vysílá ČT česko-slovenskou show

Pokud si pustíte na Silvestra večer program ČT 1, prožijete od 21 hodin tříhodinový česko-slovenský večer zábavy a písniček s českými a slovenskými baviči,...

Výběr článků

Načítám