Hlavní obsah

Na vánoční stůl patří cukroví. Zajímá nás, jaké máte nejraději

Novinky, Andrea Zunová

K Vánocům, které se kvapem blíží, nepatří jen výběr dárků, kterými podarujeme své blízké, shánění stromečku a předvánoční úklid, ale i přemýšlení, jakými pochutinami si ozdobíme slavnostní stůl. A právě tehdy přichází na řadu vánoční cukroví, které by v žádné rodině nemělo chybět.

Foto: Profimedia.cz

Cukroví o Vánocích chutná snad každému

Článek

Už teď je vhodná chvíle na promyšlení, jaké druhy cukroví letos chceme přichystat a také k sepsání seznamu surovin, které na jejich přípravu budeme potřebovat. Vyplatí se také zkontrolovat, zda máme dost formiček a plechů na pečení.

Foto: Profimedia.cz

V těchto chvílích je příjemné mít početné příbuzenstvo, nebo hodně přátel, kteří jsou na tom podobně jako my. Nabízí se totiž možnost výměny cukroví. Není pak nutné péct doma deset i více druhů, ale každý třeba jen tři ve větším množství a ty si pak následně mezi sebou vyměnit. Tím pádem můžeme ochutnat i druhy, do kterých bychom se sami nepustili.

Nastal čas pro pečení perníčků

Zejména u dětí jsou perníčky velmi oblíbené. A to nejen samotné, různě zdobené, ale dá se z nich slepit např. perníková chaloupka, kterou právě děti milují. Je s ní hodně práce, ale výsledek stojí za to. S pečením perníčků je však potřeba začít už nyní. Jsou sice ihned po sundání z plechu měkké a voňavé, ale po vychladnutí ztvrdnou. Je proto potřeba dát jim dokonce až tři týdny čas na to, aby změkly a zvláčněly.

Foto: Profimedia.cz

Další druhy cukroví pak můžeme začít péct až v prosinci. Ať už se jedná o oblíbené druhy z lineckého, nebo ořechového těsta, vanilkové rohlíčky, různé vánoční řezy, nebo pracny.

Nepečené cukroví - různé kuličky, či roládičky pak stačí udělat jen pár dní před samotným Štědrým večerem.

Cukroví bychom měli dávat do krabic a v nich je až do Štědrého dne uchovávat na suchém chladnějším místě. Jen tak bude měkké a chutné.

Jaké cukroví máte nejraději vy?

Protože druhů vánočního cukroví je mnoho a my bychom se naším výběrem nemuseli všem trefit do chutě, napadlo nás, že se zeptáme vás na vaše oblíbené recepty. Pokud máte chuť se s námi o ně podělit, pište je prosím na adresu: NovinkyZena@seznam.cz. Ty nejzajímavější spolu s vaším jménem uveřejníme.

Reklama

Související články

Jak zvládnout Vánoce bez přibírání na váze

Patříte mezi ty, kteří před Vánoci lamentují, kolik kil zas naberou? A po svátcích kvitujete, kolik kil jste opravdu nabrali... Dietním chybám lze předejít již...

České ženy pečou vánočku už sedm století

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na...

Výběr článků

Načítám