Hlavní obsah

Adventní kalendář není výmysl moderní doby

Novinky, Dana Sokolová

Historie adventního kalendáře sahá až do roku 1851, kdy byl ručně vyroben úplně první kalendář spjatý s křesťanským adventem. Tenkrát se jednalo o umělecké dílo a do podoby dnešních kalendářů měl opravdu daleko.

Foto: Profimedia.cz

Inspirace pro kreativní rodiče

Článek

Až v roce 1908 mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu vytiskl tištěný kalendář s malými barevnými obrázky přilepenými na lepence. Pojmenoval jej "V zemi Ježíškově" a byl vystřihovací. Otevírací okénka kalendář získal až o pár let později.

Foto: Profimedia.cz

Rukavičky z fleesové látky potěší nejen svým obsahem.

Původně na kalendářích byly zobrazeny liturgické výjevy z bible, které vypadaly jako části vesnic nebo měst a měly tak připomínat církevní svátky. V okýnkách vyrobených z tvrdého papíru byly ukryty obrázky, verše či citace z bible.

Tak tomu bylo až do druhé světové války, kdy byl rozmach kalendářů zastaven. Po skončení války se lidé k tradici kalendářů vrátili, nicméně každý národ si jej už uzpůsobil k obrazu svému. Tím se postupně začal vytrácet církevní podtext této tradice.

Což je samozřejmě velká škoda. Adventní kalendář měl dětem připomenout vánoční událost popisovanou v bibli a samotné poselství adventní doby a příprav na příchod Ježíše Krista.

Foto: Profimedia.cz

K utvoření příjemné adventní atmosféry stačí opravdu velmi málo.

Dnešní kalendáře mají především potěšit děti. Na trhu je jich nepřeberné množství - od jednoduchých čokoládových, po kreativnější plné hraček či jednotlivých dílků stavebnice.

Pokud jsou rodiče šikovní a mají čas, mohou si kalendář vyrobit i sami doma a naplnit jej čímkoliv, co obdarované dítě potěší.

Foto: Kamaha na Fler.cz

Adventní kapsičkový kalendář ušitý z bavlněné látky. Vystužený netkanou textilií, aby držel tvar. Kapsičky jsou z různých vánočních látek. Velikost cca 49 x 49 cm + stužky. Cena: 388Kč.

Foto: Lindt

Lindt adventní kalendář - směs čokoládových a plněných čokoládových bonbónů. Hmotnost 250g: Cena na Zboží.cz od 449 Kč.

Foto: Popron

Adventní pohádkový kalendář 2CD - 24 pohádek - od 1.12. až do Štědrého dne. Vyprávějí: Jana Boušková, Jitka Ježková, Ulrika Kotajná, Hana Krtičková, Marek Libert, Jolana Smyčková, Martin Sobotka, Petr Rychlý a Václav Vydra. Cena na Zboží.cz od 135 Kč

Foto: Playmobil

Playmobil Adventní kalendář Lesní zvířátka - 24 okének odpočítává čas do Vánoc. V každém z nich je překvapení, které dokreslí lesní zimní scénu, související se Santou a přáteli z lesa. Cena na Zboží.cz od 359 Kč.

Foto: Playmobil

Playmobil Adventní kalendář Princeznina svatba - 24 okének odpočítává čas do Vánoc. V každém z nich je překvapení, které dotváří scénu s princem a princeznou. Nechybí ani koník, který princeznu poveze. Cena na Zboží.cz od 364 Kč.

Foto: Mekeler na Fler.cz

Adventní kalendář nazbobený. Možno použít i jako šperkovnici - 24 krabiček. Vhodné k zavěšení, či k postavení. Oboustranné šuplíčky umožňují zdobení z obou stran. Možno zdobit textilíí, papírem, filcem a novinami, časopisovými útržky a jiné. Cena: 377 Kč

Foto: Orion

Adventní kalendář Lentilky - Cena 95Kč

Foto: Lego

Lego City Adventní kalendář - Za okénky je ukryto 24 dárečků jako například vánoční stromeček, gril, závodní auto, klouzačka, astronaut, policista, zloděj, řidič závodního auta a dalších 5 báječných minifigurek. Cena na Zboží.cz od 387 Kč.

Foto: Lego

Lego Friends Adventní kalendář - Obsahuje minifigurky-panenky Stephanie a Lily a 24 překvapení k sestavení v kalendáři, který má 24 tajných políček. Na Zboží.cz od 360 Kč.

Foto: Goba

Adventní kalendář vláček Goba - pohyblivý dřevěný vláček. Cena 499 Kč

Foto: Bonaparte

Kalendář adventní Briliantina prstýnky - obsahuje 24 originálních prstýnků.

Foto: Unlimited Design na Fler.cz

Adventní domek z kartónu, kde je 23 okének na cukrátka a jedny dveře s číslem 24, kam se vkládá dopis pro Ježíška. Cena: 720 Kč.

Foto: Yankee Candle

Luxusní adventní kalendář obsahuje 24 čajových svíček s vůněmi oslavujících Štědrý večer.

Potěšit kalendářem můžete i své psí či kočičí miláčky

Foto: Brit

Adventní kalendář Brit pro psy - na každý den chutný pamlsek. Cena na Zboží.cz od 79 Kč.

Foto: archív firmy

Gourmet adventní kalendář pro kočky - na každý den jedna zdravá dobrůtka. Cena na Zboží.cz od 249 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Stovky tisíc lidí vyrazily v minulém a předminulém týdnu čekat do front před obchody. V zahraničí se totiž začaly prodávat televizní konzole nové generace...

Výběr článků

Načítám