Hlavní obsah

Záběry ruského řádění. Cílem útoku dětský park i most pro pěší

Aktualizováno

V pondělí v ranní špičce zasáhly hlavní ukrajinské město Kyjev rakety. Nejméně deset lidí bylo zabito, dalších šest sedítek je vážně zraněno. Videa z místa ukazují obrovský kráter uprostřed dětského hřiště v Ševčenkově parku. Rusům se rovněž podařilo zasáhnout takzvaný Skleněný most. Ostřelování podle dostupných informací pokračuje.

Kompilace z KyjevaVideo: Twitter @nexta_tv, @mjluxmoore, @maria_avdv

 
Článek

Letecký poplach byl vyhlášen v 6:47 tamějšího času a po 8:00 se ozvaly tři až čtyři exploze, píše agentura Unian s odkazem na svědky.

Zpravodaj deníku Wall Street Journal Matthew Luxmoore na Twitteru publikoval videa z Ševčenkovy čtvrti, jehož dominantou je park nesoucí stejné jméno.

„Pravděpodobně nejrušnější park ve městě, obvykle plný lidí a pouličních hudebníků,“ napsal s tím, že rakety dopadly právě ve chvíli, kdy byli lidé na cestě do práce.

V centru Kyjeva se ozvaly výbuchy, vyžádaly si mrtvéVideo: Reuters

Jedna z raket rovněž dopadla na takzvaný „Skleněný most“, který se v parku nachází a slouží pouze pro pěší a cyklisty.

„Lidé se zde kochají výhledem na řeku a dělají si selfíčka. Rozhodně to není vojenský cíl. Na skleněném mostě, na které se ani nevejde auto, není nic strategického,“ popsal další z novinářů na místě Christopher Miller.

Anketa

Naplňuje podle vás ruské bombardování center ukrajinských měst a energetické infrastruktury definici terorismu?
Ano
90,1 %
Ne
9,9 %
Celkem hlasovalo 16770 čtenářů.

Na jednom z dalších záběrů, tentokrát z jiného úhlu, je vidět, jak jeden z místních zrovna v době dopadu rakety most přechází a zdá se, že se mu nic nestalo. Informaci však v tuto chvíli nelze nezávisle ověřit, stejně tak to, jaká je míra poškození mostu.

Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu na mostě v KyjevěVideo: Newsflare, AP

Na dalších záběrech jsou vidět hořící domy a lidé schovávající se v metru. Provoz některých linek byl přerušen.

Starosta Vitalij Kličko obyvatele města i jeho předměstí vyzval, aby zůstali ve svých domovech.

„Hlavní město je pod útokem ruských teroristů (…) Apeluji na všechny obyvatele hlavního města: zůstaňte po dobu poplachu v krytech. Pokud není naléhavá potřeba, je lepší dnes do města nechodit,“ napsal na svém telegramovém účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám