Hlavní obsah

Rusové chtějí plně ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast. Bachmut je obklíčen

Kyjev

Ukrajinský generální štáb ve středu varoval, že se ruské jednotky pokoušejí ovládnout celou oblast Donbasu. Ukrajinské jednotky podle něj odrazily útoky v katastrech 22 obcí. Z výčtu obcí, u nichž se bojuje, je jasné, že Bachmut je obklíčen a nevede do něj už žádná volná přístupová cesta.

Ukrajinská námořní jednotka odpaluje střely Grad v Doněcké oblastiVideo: Reuters

 
Článek

„Nepřítel, pokoušející se dostat pod plnou kontrolu Doněckou a Luhanskou oblast, dál soustředí své úsilí na podnikání nástupů na kupjanském, lymanském, bachmutském, avdijivském a novopavlivském směru v katastrech Kreminy, Bachmutu, Avdijivky, Opytného, Marjinky a Vuhledaru,“ uvedl generální štáb k vývoji, k němuž došlo na frontě během úterý.

Dodal, že nepřítel „utrpěl značné ztráty zejména na živé síle“. Mělo být zlikvidováno 910 jeho vojáků, patnáct obrněných transportérů, osm tanků a jedno letadlo a jeden vrtulník.

Foto: Ukrainian Voluntary Unit 'charte, Reuters

Letecký záběr útoku na ruské pozice v Bachmutu

Ukrajinský štáb jmenoval obce a města, kde se podařilo odrazit další ruské útoky. Protože je kromě Bachmutu zmiňován i Časiv Jar, je jasné, že Rusové dostali pod kontrolu silnici N-32 vedoucí do Bachmutu z Kosťantynivky, která byla jednou ze dvou tepen zásobujících obránce města. Časiv Jar leží západně od Bachmutu.

Boje u Krasné Hory a Paraskovijivky potvrzují, že se k zásobování nedá použít ani další hlavní silnice M-03 ze Slovjansku, protože druhá obec leží těsně u ní.

Rusové jsou na obou stranách této silnice, protože byly odražené jejich útoky u Dubovo-Vasilyvky a Orichovo Vasylivky. Přes tyto vesnice navíc vedla další cesta do Bachmutu přes Jahidne.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci v bojovém vozidle pěchoty BMP 1 u Bachmutu

Rusové ovládli část Bachmutu, kontrolují hlavní trasy, připustil ukrajinský důstojník

Válka na Ukrajině

Zelenskyj přiznal obtížnou situaci Bachmutu, Vuhledaru a Lymanu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám