Hlavní obsah

USA paralyzuje mohutný blizard

– Washington
Novinky, rei

Na Spojené státy v úterý udeřila zimní bouře, která má zasáhnout až třetinu obyvatelstva. Bouře se na rozsáhlém území od Nového Mexika po Maine ohlásila hustým sněžením, zmrzlým deštěm a vichry. Zatímco se rozšiřovala na severovýchod a teploty klesaly, meteorologové varovali, že krušné chvíle teprve nastanou. Bouře má být nejhorší za desítky let.

Článek

„Všichni by se měli připravit na bouři, která bude ještě dlouho připomínána,“ varoval šéf chicagských záchranářů Jose Santiago.

Chicago očekává přes půl metru sněhu, Indianapolis téměř třícentimetrovou vrstvu ledu, Michiganské jezero více než sedmimetrové vlny. Bouřkový systém se táhne na vzdálenost přes 3200 kilometrů. Cestou paralyzuje dopravu a veřejný život. S teplotami padajícími k minus 12 stupňům Celsia se zavírají letiště, silnice, úřady, školy, obchody.

Blizard zasáhl jako první Texas a Oklahomu. Vítr dosahoval rychlosti téměř 100 kilometrů v hodině a v Oklahomě mimo jiné kvůli bouři poprvé za 105 let existence nevyšel deník Tulsa World. Jen v Texasu se ocitlo bez elektrického proudu 27 000 domácností.

Situace je podobná ve všech zasažených státech. V Missouri během dopoledne napadlo přes 30 centimetrů sněhu. Úřady už zrušily téměř 6000 letů. „Silnice jsou dočista bílé. Nic po nich nejezdí, nic,“ citovala stanice CNN obyvatelku státu Missouri.

Meteorologové varují, že bouře bude zemi paralyzovat několik dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám