Hlavní obsah

Popel zesnulých lze zatavit do lístečků, září pak na stromu vzpomínek

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Lidé v současnosti stále častěji hledají alternativy k uchovávání památky zesnulých. Sklář Dalibor Novák představil unikátní projekt pietního stromu vzpomínek, který ve svých křišťálových listech nese popel zesnulých. Díky optickým vláknům navíc mohou pozůstalí lístečky na dálku rozsvítit nejrůznějšími barvami. Strom nese jméno Eiwa.

Popel zesnulých taví do křišťálových lístečků. Barvami pak září na pietním stromu vzpomínekVideo: Novinky

 
Článek

„Často slýcháme od pohřebních služeb, že lidé přestali chodit na hřbitovy, nemají moc času. Koncept stromu Eiwa by měl přilákat lidi zpátky. Myšlenka je taková, že by se měli scházet u stromu, což je symbol života, a připomenout si okamžiky, které trávili se svými blízkými,“ popsal ideu svého projektu sklář Dalibor Novák z České Lípy. Strom vnímá jako lepší alternativu k hřbitovním kolumbáriím.

Foto: Novinky

V křišťálovém lístku je kromě popela zesnulého zataveno i čtyřiadvacetikarátové zlato.

Novák zatavuje popel zesnulých do památečních skel už víc jak čtrnáct let. Pietní strom je však unikátem. Inspiraci přitom čerpal ze stejnojmenného stromu, jenž vystupuje ve fantasy snímku Avatar.

„Strom Eiwa je matkou všech bytostí a místem, kde jsou všechny bytosti propojeny i po smrti. Neustále je tam propojení mezi živými a mrtvými,“ vysvětlil.

Každý z křišťálových lístečků na stromě nese symbolické množství popela. „Kromě popelu je v listu zataveno i 24karátové zlato,“ dodává s tím, že na lísteček může být vyryt i památeční text. Kostra stromu je kovová a kůru tvoří směs betonu.

Vnitřek je protkán optickými vlákny, která umožňují pozůstalým lístečky na dálku rozsvítit. Množství lístečků pak záleží na konstrukci stromu a jeho větví. „Umíme udělat i strom s dvěma tisíci listy,“ dodal.

Foto: Novinky

Zatím je strom v Ďáblickém hřbitově, o jeho dalším usazení se jedná.

Strom zatím vzbudil velký ohlas. „Máme zpětné vazby, které jsou velice pozitivní. Mají o to zájem jak města, tak i pohřební služby, a dokonce jsme zaznamenali zájem i ze strany církve,“ uvedl majitel firmy Memory Crystal. Zájem o něj je i v sousedních zemích, podle Nováka už strom představili i v Německu a na Slovensku.

V Praze se v současnosti pietní strom nachází v obřadní místnosti na Ďáblickém hřbitově. O konečném umístění však jednají se Správou pražských hřbitovů. Mít vlastní lísteček na stromě není výrazně drahé, výroba lístečku stojí kolem tří tisíc korun. Na přibližně tři sta korun pak vyjde každoroční nájem místa na stromě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám