Hlavní obsah

Ze vzácných skotských whisky se v testu vyklubaly padělky

Novinky, vps

Hodnota starých a vzácných lahví whisky v posledních letech neustále roste, přičemž tomuto destilátu se obecně daří velmi dobře. Ne vše je ale tak růžové, zvýšený zájem o whisky má i odvrácenou tvář. Aktuální test totiž ukázal, že mezi 55 náhodně vybranými investičními lahvemi bylo hned 21 padělků.

Foto: Rare Whisky 101

V laboratoři otestovali 55 vzácných lahví.

Článek

Test prováděla specializovaná laboratoř Enviromentálního výzkumného centra skotských univerzit, která k závěrům došla pomocí pokročilé radiokarbonové metody datování. Akci vyvolala společnost Rare Whisky 101, jež se zabývá investováním do whisky. Jedná se o stejnou organizaci, která loni potvrdila, že nejdražší panák whisky prodaný v hotelu ve Švýcarsku byl podvrhem. [celá zpráva]

Rare Whisky 101 podle webu stanice BBC k testu přistoupila na základě „rostoucích obav obklopujících šíření padělané whisky“ na sekundárním trhu. Zkoušených 55 lahví bylo získáno z aukcí, od soukromých sběratelů a od prodejců, kteří obchodují s investičními lahvemi.

Celkem 21 whisky, tedy více než třetina, nepocházelo z roku, v němž měly být vydestilovány. Ze single malt whisky údajně starších než rok 1900 jich nesedělo hned 10. Pokud by se všech těchto 21 lahví ukázalo jako pravých, činila by jejich hodnota 635 tisíc liber (zhruba 18 milionů korun).

David Robertson z Rare Whisky 101 pro BBC uvedl, že drtivá většina prodejců nevěděla, že mají v držení falešnou whisky.

„Tento problém se bude s rostoucími cenami vzácných lahví jen zhoršovat. Zvětšující se poptávka po whisky nevyhnutelně přitahuje škodlivé živly,“ uvedl Robertson.

Jeho společnost odhaduje, že v současné době je na sekundárním trhu v oběhu podvržená whisky za zhruba 41 milionů liber. Pro srovnání, obrat aukčního trhu s whisky za tento rok má činit více než 36 milionů liber.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně mají automat na whisky

Před jedním londýnským hotelem stojí od začátku listopadu poněkud zvláštní automat na pití. Ke koupi totiž nenabízí vodu nebo nějakou limonádu, ale kvalitní...

Výběr článků

Načítám