Hlavní obsah

Mladé a zdravé covid neohrozí, tvrdí firma, která je schválně nakazila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jako bezpečná se prokázala klinická studie, v jejímž rámci se mladí a zdraví dobrovolníci záměrně nakazili koronavirem za účelem výzkumu nemoci covid-19. S odvoláním na společnost Open Orphan, která výzkum provádí, to ve středu uvedla agentura Reuters. Podle vědců se jednalo o první studii svého druhu na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Británie jako první země světa umožnila loni v únoru studii, při níž byli dobrovolníci vystaveni koronaviru. Vědci při ní zkoumali například dopady nemoci covid-19 či jaké je minimální množství látky, které u pacientů vyvolá příznaky covidu.

Výzkumníci vystavili původnímu kmeni koronaviru 36 zdravých dobrovolníků a dobrovolnic ve věku 18 až 29 let. Poté je pečlivě sledovali během nařízené karantény a budou v tom pokračovat i po dobu 12 měsíců od chvíle, kdy jim izolace skončila.

Společnost uvedla, že se nevyskytly žádné závažné či nežádoucí příhody. Podle firmy se také ukázalo, že zdraví mladí dospělí dobře snášejí vystavení koronaviru v rámci klinické studie.

K očkování Novavaxem se registrovaly první tisíce lidí

Koronavirus

Doma to nezkoušejte

Ve Spojeném království se jednalo o cílenou nákazu pod neustálým dohledem zdravotnického personálu. Vybraní naprosto zdraví jedinci byli kontrolováni a v případě komplikací by jim byla okamžitě poskytnuta nezbytná péče.

Cílená nákaza v domácích podmínkách je stále považována za hazard se zdravím i životem. V Česku je znám nejméně jeden případ, kdy podobný počin skončil tragicky. Covidu podlehla 57letá zpěvačka skupiny Asonance Hana Horká. Zemřela poté, co se infekci sama záměrně vystavila, aby se vyhnula omezením pro neočkované jedince.

Zemřela zpěvačka Horká, která se cíleně nakazila virem. Jste odpad, vzkázal syn lidem zpochybňujícím vakcínu

Kultura

První příznaky po dvou dnech

Z výsledků britské studie, která zatím neprošla recenzním řízením, se dají vyvodit některé poznatky. Vědci zjistili, že příznaky covidu-19 se začínají objevovat průměrně asi dva dny po kontaktu s virem. Infekce se nejprve projevuje v krku. Vrcholu dosahuje kolem pátého dne, kdy je hojnější v nose.

Nákaza se potvrdila u 18 z 36 dobrovolníků, vědci poté vyloučili dva účastníky studie. Mírné až středně závažné příznaky zaznamenalo 16 infikovaných. Příznaky se podobaly nachlazení, včetně ucpaného nosu, rýmy, kýchání a bolesti v krku. Někteří ohlásili bolesti hlavy, svalů či kloubů, únavu a horečku. U nikoho se neobjevily závažné příznaky.

WHO: Podvarianta BA.2 nepůsobí vážnější covid

Svět

Beze změn na plicích

Až 13 dobrovolníků zaznamenalo dočasnou ztrátu čichu, která se však u všech účastníků kromě tří vrátila do normálu během 90 dnů. U ostatních se po třech měsících stále zlepšuje. Výzkumníci u žádného dobrovolníka nezpozorovali změny na plicích.

Firma by mohla díky úspěšné klinické studii v letošním roce provést další výzkumy, při nichž vystaví dobrovolníky koronaviru. Vědci již desítky let využívají pokusy na lidech, aby se dozvěděli více o nemocech, jako je malárie, chřipka, tyfus a cholera, a vyvinuli proti nim léky či vakcíny. V dubnu loňského roku zahájili vědci z Oxfordské univerzity další studii na lidech, jejímž cílem bylo znovu infikovat lidi, kteří se již dříve nakazili virem SARS-CoV-2, aby se prohloubily poznatky o imunitě.

Itálie neočkované trestá jednorázovými pokutami

Koronavirus

Příslib do budoucna

Model záměrného nakažení zdravých jedinců by se teoreticky mohl stát novým způsobem, jak testovat a ověřovat účinnost léků či vakcín proti původnímu kmeni koronaviru i novým variantám. V prohlášení to uvedla firma Open Orphan, která klinickou studii uskutečnila spolu s britskou vysokou školou Imperial College London, vládní vakcinační pracovní skupinou a zdravotnickou společností hVIVO.

Reklama

Výběr článků

Načítám