Hlavní obsah

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 88 let v pondělí zemřel legendární francouzský herec Jean-Paul Belmondo. Agentuře AFP to sdělil jeho právník. Belmondo byl neodmyslitelně spjat s novou vlnou 60. let, mezi jeho nejznámější filmy patří U konce s dechem a Muž z Ria.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jean-Paul Belmondo na záběrech ze září 2016Video: Reuters

 
Článek

„Už nějakou dobu byl velmi unavený. Zemřel poklidně,“ řekl právní zástupce zesnulého herce Michel Godest. Belmondo v roce 2001 utrpěl mozkovou mrtvici, po níž částečně ochrnul.

„I kdyby se nekonal státní obřad, celá Francie bude stát za Jean-Paulem. Lidé mi nesčetněkrát volali a vyjadřovali svůj zármutek. Viděl jsem ho jako přítele, kterého by chtěl mít každý. Jeho přátelství pro mě bylo výsadou,“ dodal Godest.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Paul Belmondo na fotografii z roku 2019

Belmondův syn natočil o svém slavném otci dokumentVideo: ATLANTIS Entertainment CZ

„Byl to přítel všech. Skvělý herec s obrovskou velkorysostí,“ uvedl herec Richard Berry, známý českým divákům například z komedie Drž hubu!.

K smrti filmového velikána se na Twitteru vyjádřil také francouzský prezident Emmanuel Macron, který Belmonda označil za „národní poklad, vznešeného hrdinu a kouzelníka slova”.

Belmondo, kterému francouzští diváci přezdívali Bébel, se stal v 60. a 70. letech jednou z největších hvězd v zemi. Byl klíčovou postavou vynikající generace evropské filmové tvorby tohoto období, přičemž série filmů, kterou natočil s režisérem Jean-Lucem Godardem, zanechala v evropské kinematografii nesmazatelnou stopu.

Výběr nejslavnějších filmů:
Na dva západy (1959, Claude Chabrol)
U konce s dechem (1960, Jean-Luc Godard)
Cartouche (1962, Phillipe de Broca)
Muž z Ria (1964, Phillipe de Broca)
Bláznivý Petříček (1965, Jean-Luc Godard)
Muž z Hongkongu (1965, Phillipe de Broca)
Velký šéf (1969, Gérard Outry)
Muž z Acapulca (1973, Phillipe de Broca)
Borsalino (1970, Jacques Deary)
Manželé z roku II (1971, Jean Paul Rappenau)
Lovec hlav (1976, Phillipe Labro)
Zvíře (1977, Claude Zidi)
Policajt nebo rošťák (1979, Georges Lautner)
Kašpárek (1980, Georges Lautner)
Profesionál (1981, Georges Lautner)
Dobrodruh (1983, Jacques Deray)
Bezva finta (1985, Alexandre Arcady)
Samotář (1987, Jacques Deray)
Cesta zhýčkaného dítěte (1988, Claude Lelouch)
Muž a jeho pes (2008, Francis Huster)

Narodil se v roce 1933 na pařížském předměstí Neuilly-sur-Seine do rodiny sochaře Paula Belmonda a malířky Madeleine Reinaud-Richard. Studoval na divadelní škole v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Paul Belmondo

Do povědomí filmových kritiků se dostal díky roli Michela Poiccarda alias Laszla Kovacse ve filmu U konce s dechem režiséra Jean-Luca Godarda z roku 1960.

Upoutávka na film Muž z Acapulca

Charismatický herec a milovník rychlých aut, který často sám prováděl odvážné kaskadérské kousky, přešel v průběhu 60. letech ke komerčnějším mainstreamovým filmům a stal se jedním z předních francouzských komediálních a akčních hrdinů.

Úspěšný byl i na divadelních prknech, na které se vrátil v roce 1987 adaptací románu Alexandra Dumase s názvem Kean. V Paříži si také střihl titulní roli v ikonickém Cyranovi z Bergeracu.

Za svůj výkon ve filmovém dramatu Cesta zhýčkaného dítěte získal Césara. V roce 2011 obdržel na festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Reklama

Výběr článků

Načítám