Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák: Jára Cimrman se narodil nejen ve Vídni, ale také v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalením pamětní desky na domě v Dykově ulici na pražských Vinohradech skončilo natáčení šestidílného cestopisu Stopy Járy Cimrmana. K půlkulatému výročí Divadla Járy Cimrmana ho pro Českou televizi natočil režisér Patrik Ulrich. Na obrazovkách se má objevit příští rok.

Stopy Járy CimrmanaVideo: Novinky

 
Článek

Pamětní deska byla v pondělí překryta vlajkou na ramínku. Proč právě na něm a proč právě na tomto domě, vysvětlil Zdeněk Svěrák, jeden ze zakladatelů legendárního souboru.

„Tady sídlila armádní redakce Československého rozhlasu. V ní jsme byli Miloň Čepelka, Jiří Šebánek a já. Abychom si odpočinuli od armádní tematiky, vymysleli jsme pořad Nealkoholická vinárna U Pavouka. To byl mystifikační program a posluchači rozhlasu věřili, že v Praze tato vinárna opravdu existuje a že z ní živě vysíláme. V jednom z těchto přenosů se poprvé ozvalo jméno Jára Cimrman a také jsme v něm propagovali nově vzniklé divadlo. Jára Cimrman se tedy narodil nejen ve Vídni, ale také tady v té vile,“ řekl.

Záhada ztracených ramínek

„Jméno mu dal Jirka Šebánek, protože se mu líbilo, že Jára je takové české, domácké a Cimrman je německé a on to byl vlastenec. Proto je toto místo pro nás životně důležité, protože tady vzniklo Divadlo Járy Cimrmana, 29. října 1966, kdy se tady konala zakládající schůze, jíž se zúčastnil Miloň Čepelka, Jirka Šebánek, já a přizvali jsme Ladislava Smoljaka. A ten je tu připomenut tímto ramínkem, protože on si pořád stěžoval, že mu v divadle ramínka někdo krade,“ uvedl při odhalování desky Zdeněk Svěrák.

Průvodcem cestopisu po pětadvaceti místech České republiky, která jsou spojena s Cimrmanem, je herec Miroslav Táborský a čtyři ze šesti epizod budou geograficky tematické. Pojizeřím bude procházet Zdeněk Svěrák, jižními Čechami Petr Brukner, Moravou Petr Reindinger a Ondřej Vetchý. Prahu pak nejmladší člen souboru Vojtěch Kotek a všichni spoluzakladatelé Divadla Járy Cimrmana.

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD: Jára Cimrman ležící, spící, České nebe

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Járy Cimrmana

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám