Hlavní obsah

Z fronty přijede na festival NeverMore 68 ukrajinská skupina Brunettes Shoot Blondes

Z války si na chvíli odskočí rocková skupina Brunettes Shoot Blondes, která je součástí ukrajinské domobrany, na Festival NeverMore 68. Ten připomene 21. srpna v Praze okupaci Československa pod vedením Sovětského svazu.

Foto: NeverMore 68

Brunettes Shoot Blondes

Článek

„Hlavními motivy koncertu NeverMore 68 jsou připomenutí výročí okupace 1968 a paralela se současnou ruskou okupací Ukrajiny. Jen málokterý národ a stát má tak stejně bolestivou zkušenost s Ruskem jako tehdejší Československo a současná Ukrajina. Na obě země zaútočilo Rusko z velmi podobných důvodů, mezi nimiž dominovala snaha přiblížit se demokratickému západnímu světu. A stejně jako po pražském jaru přišla srpnová okupace Československa, tak únorový útok Ruska na Ukrajinu následoval po letitém úsilí přiblížení Ukrajiny k EU. A právě v den výročí naší okupace si český národ ještě silněji tuto analogii uvědomí a bude chtít tuto sounáležitost vyjádřit,“ řekla dramaturgyně Výstaviště Praha Barbora Šubrtová.

Brunettes Shoot Blondes reprezentovali Ukrajinu na mezinárodních soutěžích, jako je Eurovision nebo X Factor, a před válkou vystupovali i na festivalech Sziget, Waves of Vienna nebo Metronome či Colours of Ostrava.

Foto: NeverMore 68

Nylon Jail

„Ruská válka vůči Ukrajině je absolutní zlo a obrovská hrozba pro celý svobodný svět. Český národ bohužel ví, jak hrozné to je, protože sám byl obsazen Sovětským svazem v čele s Ruskem před 54 lety. Obdivujeme obrovskou podporu, kterou nám Češi projevují, a upřímně věříme, že tentokrát dokážeme zlo porazit,“ uvedla skupina.

„Jsme rádi, že taková akce se bude konat právě na Výstavišti, protože připomínka 21. srpna je v letošním roce vzhledem k mezinárodní situaci aktuálnější než kdykoliv jindy,“ dodal předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Dále vystoupí R zpěvačka a producentka Birdsy, zpěvačka Lenka Dusilová a česká alternativní rocková kapela Nylon Jail. Vstupné na NeverMore 68 je dobrovolné a veškerý zisk bude věnován ukrajinské ambasádě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám