Hlavní obsah

Vzácně vydařený FFFILM

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento týden se z filmového hlediska skutečně vydařil, protože se dočkáme nejen výjimečného francouzského animovaného filmu, ale také ne-zcela-akční hollywoodské policejní podívané, která potěší snad úplně všechny. Jmenuje se "S.W.A.T."

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Jednotky SWAT (zkratka ze "Special Weapons and Tactics", ale je legrační podívat se do slovníku, co to znamená jako anglické slovo) jsou totéž, co u nás proslulá (nebo obávaná - podle toho, čím se živíte) URNA. Pročež také plný český název filmu zní "S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení". "S.W.A.T." byl také v 70. letech americký televizní seriál a tento film je jeho remakem. Tudíž bylo možno očekávat od něj jen to nejhorší.

Debutující režisér Clark Johnson ale naštěstí příjemně překvapil. Z původního seriálu zbyla (pravděpodobně) jen jména některých postav a ústřední melodie (samozřejmě řádně zremixovaná). Výsledný film je prudce současný a rozhodně ne nějaká "standardní akční podívaná". A v tom je možná potenciální problém - nový S.W.A.T. totiž není skoro vůbec akční! Pokud nepočítáme úvodní přepadení banky a doslova několikavteřinovou honičku uprostřed filmu, začnou se akční věci dít až těsně před koncem filmu. Většina těch "akčních"záběrů v upoutávce (slaňování z vrtulníku, scéna na střeše velkého dopravního letadla) je ve skutečnosti ze scén, ve kterých se odehrává trénink. Tudíž nečekejte žádné nové MIZERY.

To ale neznamená, že by šlo o špatný film. Naopak, je to film překvapivě dobrý, ale podstatně jiný, než by se zdálo z jeho reklamní kampaně. Vypráví úplně klasický příběh mladého policisty (Farrell), který se stane novým členem SWAT jednotky drsného seržanta (Samuel L. Jackson), jejímiž dalšími členy jsou LL Cool J nebo Michelle Rodriguezová. (T.j. na své si přijdou diváci všech ras, pohlaví a sexuálních orientací.) No a film to všechno svěžím způsobem dokumentuje. Ta svěžest spočívá v tom, že na plátně jednak vidíme celkem zajímavé herecké výkony a slyšíme dialogy, které nejsou úplně debilní, a také v tom, že různé klíčové scény, které v podobných filmech automaticky očekáváme, se často odehrají zcela jinak, než bychom čekali - jako by si tvůrci dělali trošku legraci z diváka i sami ze sebe. (Ovšem rozhodně nejde o komedii, natož o parodii!) Trocha akce proběhne až ke konci filmu, kdy se pohledný mezinárodní zločinec chystá provést odvážný únikový plán, ale jak už jsem psal - tohle není film, ve kterém by šlo o akci. Ale je víc "cool" než mnohé z těch, kde to bouchá nepřetržitě.

S.W.A.T. - JEDNOTKA RYCHLÉHO NASAZENÍ je tedy svěží zábava, ale tento týden se dočkáme také filmu, který je ještě o něco víc, a to francouzského animovaného snímku TRIO Z BELLEVILLE:

Krátce o ději: Malý chlapeček dostane od babičky, se kterou bydlí, štěně a kolo, začne na něm jezdit (na kole, ne na štěněti) a stane se z něj (po mnoha letech) cyklistický šampión. Při cyklistickém závodě ho unesou ze záhadných důvodů podivní mafiáni do zámoří a babička se psem (nyní již obrovským) se ho vydává zachránit, přičemž jí pomůže bizarní ženské vokální trio. Asi tak...

Tento poněkud zvláštní popis děje ovšem není ani z poloviny tak podivný, jako samotný film, na kterém údajně jeho scenárista a režisér Sylvain Chomet pracoval 15 let. Oficiální stránky vám aspoň trochu přiblíží démonickou vizuální stylizaci filmu, ale pořád nebudete tušit jak je to animováno a jakou to celé má atmosféru.

Animované je to vskutku brilantně, skloubením precizní ruční animace (velmi nedisneyovské!) a počítačové grafiky, která je do filmu začleněna organičtěji, než v čemkoliv od Disneyho. Všechny postavičky (a nejen postavičky) jsou velmi stylizované, ale je to (už se trochu opakuji) naprosto jiná stylizace, než známe třeba od Disneyho. Hlavní hrdina má od byciklování vyloženě zmutované svaly na nohou (a vychrtlý zbytek těla), babička má jednu nohu kratší (a má fousy) a i ten pes je tak velký a přežraný, že je spíš strašidelný, než roztomilý. To ovšem není jediný důvod, proč na tenhle film nebrat menší děti: Jeho tempo je totiž velmi pomalé. Sice záměrně a velmi promyšleně pomalé, ale přesto tak pomalé, že z toho někdo, očekávající pestré barvičky a vtípky, nebo obecně "zábavu", může usnout. (I když se dočkáte humoru, je to převážně humor velmi černý a - vím že to zní zvláštně - často velice smutný.) A málem bych zapomněl - v celém filmu se skoro vůbec nemluví!

V průběhu let jsem viděl spoustu filmů označovaných za "animovaný snímek pro dospělé". Třeba věci od Bakshiho nebo povídkový HEAVY METAL. Nic z toho ale nebylo tak dobré, jako TRIO Z BELLEVILLE. Něco tak originálního a legračně-smutného v našich kinech neuvidíte přinejmenším do té doby, než se někdo omylem rozhodne uvést THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS...

Premiéry týdne...

Kromě dvou výše zmíněných filmů (které oba vřele doporučuji!) má tento týden premiéru také česká parodie na detektivky s Philem Marlowem MAZANÝ FILIP. Výjimečně ji uvidím, ale bohužel až dneska večer, takže o ní napíšu až příště.

Ve zkratce...

(Tentokrát na společné téma "Tudy ne, přátelé")

Pokud chcete natáčet film a chybí vám scénář, tento člověk pro vás má "nabídku, která se nedá odmítnout"!

Společnost Sony, která v USA uvádí britský film YOUNG ADAM, se z něj rozhodla vystřihnout záběr, ve kterém je Ewanu McGregorovi vidět penis. Ten se k tomu vyjádřil takto: "Pokud chcete vidět můj penis, musíte letět do Británie. Jsem pobaven tím, jak brutální věci jsou vidět v amerických kinech. Ale něčí péro je pro ně moc. Kdybych kulometem rozstřílel 5000 lidí, bylo by to v pořádku. Ale já ukázal svůj penis."

Roy E. Disney (Waltův synovec), poslední Disney ve správní radě společnosti Disney, tuto správní radu opustil (spolu s významným investorem Stanleyem Goldem) a poslal otevřený dopis řediteli Michaelu Eisnerovi, ve kterém si opravdu nebere servítky a píše věci jako "Jsem upřímně přesvědčen, že bys správní radu měl opustit ty a nikoliv já." Plné znění dopisu je k dispozici tady.

Společnost Intersonic pro vás připravila české oficiální stránky ke svému hitu SNOWBOARDISTA. Nechybí ani pikošky a informace, které jste o Thierru Lhermitovi dosud nevěděli.

Pro všechny (ne)fanoušky MATRIXu: MATRIX: REJECTED

Reklama

Související témata:

Související články

Zprcaný FFFILM!

Od prvního dílu komedie PRCI, PRCI, PRCIČKY je jasné, že slovo "prcat" se stalo součástí našeho spisovného slovníku a objevuje se na plakátech na veřejných...

Nic moc FFFILM

Tentokrát nebude FFFILM nic moc, protože se podivnou shodou okolností dostávají do našich kin najednou tři filmy od věhlasných tvůrců, všechny jsou natočené...

Revoluční FFFILM!

Dnešní týden se nese pochopitelně ve znamení MATRIX REVOLUTIONS. Co k nim říct, co ještě nebylo vyřčeno? A co říct, pokud si nechcete zkazit překvapení?

FFFILM o rybách a vášni

Dnes se chci zastavit u dvou filmů, z nichž jeden je o animovaných rybách a druhý o souložících středoškolácích. Jak to skloubit? Jak vymyslet zatřešující...

FFFILM miluje NDR a lásku

Dnes se musím především omluvit za to, že jsem minulý čtvrtek zapomněl na německou komedii GOOD BYE LENIN, která měla českou premiéru netradičně v pondělí....

FFFILM v podsvětí

Tento týden sliboval mnohé: Vlkodlaky, upíry, střelbou, krev, atd... UNDERWORLD je tu a vy si můžete přečíst, jak dopadl. Plus další film Clinta Eastwooda...

Výběr článků

Načítám