Hlavní obsah

Výstava Evy Koťátkové vás vrátí do školních let

Právo, Kristýna Řeháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě probíhající výstava Evy Koťátkové Cesta do školy v pražské Galerii Václava Špály vznikla na základě jejího vítězství v loňském ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, kdy se ve svých pětadvaceti letech stala její vůbec nejmladší laureátkou. Zároveň je i součástí její letošní diplomové práce na AVU v Praze.

Foto: Foto archiv, Právo

Eva Koťátková

Článek

Projekt je založen na několikaměsíčním průzkumu autorky, kdy se každý den ráno vydávala na cestu ze svého bývalého bydliště na základní školu. Tedy na cestu, kterou již nesčetněkrát absolvovala v dětství.

Původně měl být součástí projektu i pobyt ve škole, ve třídě. Koťátková chtěla srovnat, jak se její nové postavení, kdy už nemůže být sankcionována, nemusí se podřizovat školnímu řádu, a zároveň změněné tělesné dispozice projeví na vnímání prostoru.

Dle vlastních slov neuspěla již v začátku v komunikaci s vedením školy. Zaměřila se proto jen na akt cesty, kdy se snažila zapadnout mezi ostatní žáky, napodobit je a zároveň vnímat prostředí. Ve výsledku toto počínání působí velmi absurdně až komicky. Projekt využívá postupy konceptuálního umění a je pokusem o nové vidění obyčejných věcí.

Základním médiem Koťátkové je ovšem zcela jistě kresba. Na výstavě jsou v kresbách žáků zachyceny zážitky z cesty do školy, žáky zde vidíme jako biologické stroje, mechanismy složené z nesourodých prvků, školní pomůcky se zde stávají součástí těla žáka. Kresby jsou prezentovány velmi originálně ve velkých dřevěných krabicích pověšených na zdi, což ovšem návštěvníkům výstavy poměrně ztěžuje jejich vnímání, protože je musí pracně vytahovat jednu po druhé.

Součástí výstavy je také čtveřice videoprojekcí s názvem Sedět rovně, která zobrazuje děti ve statických typicky školních polohách. Nehybnost je přitom ještě podpořena dřevěnou konstrukcí. Vtipný přístup autorky lze nalézt v instalaci, která má zřejmě představovat budovu školy. Její součástí je několik květináčů s povadlými rostlinami. Vedle potom stojí tři plastové lahve s vodou v podobě žáků.

Prostor výstavy připomíná samotné prostředí školy, v první místnosti je klikatá cesta a šatna s věšáčky, v další miniaturní tabule nebo obligátní vystřihovánky na oknech. Výstava je ovšem koncipována trochu zmateně a nemá žádnou hlavní linii, které by se návštěvník mohl chytit.

Eva Koťátková – Cesta do školy Galerie Václava Špály, Praha do 24. srpna, úterý–neděle 12–20 hodin, čtvrtek 12–22 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

Obchodník s růžovým masem Adolf Zika

„Adolf je pro mě velikou záhadou. Ještě se neznáme důvěrně. Určitě je ale z trojčat, protože jinak by to nemohl všechno stihnout. Jeden je znamenitý fotograf,...

Výběr článků

Načítám