Hlavní obsah

V Praze se otevřela nová galerie designových děl: Továrna na šunku aneb Radost nejen pro zahrádkáře

Právo, Kateřina Farná

Český i zahraniční design má v Praze nové útočiště. Ve zrevitalizované budově bývalé továrny na Pražskou šunku byla otevřena prodejní galerie Křehký. Vstup je zdarma.

Foto: archív, Právo

Legendární The Baker Sofa (1951) od designéra Finna Juhla. (Vpravo) Alfredo Häberli: Popelka

Článek

V prostoru, připomínajícím s nadsázkou rytířský sál, jemuž dominuje bílý erb z dílny designéra Maxima Velčovského, připravili do 24. září kurátoři Jana Zielinski a Jiří Macek výstavu nazvanou Heroes (Hrdinové).

Hrdiny se překvapivě myslí zahrádkáři nebo bandité: „Zahrádkáři hledají přirozený soulad s bytím, sběratelé jsou strážci paměti, kazatelé přinášejí ideály, básníci volně procházejí vesmírem, lovci následují instinkt, objevitelé hledají a nacházejí nové rozměry naší existence a bandité provokují její podstatu stejně jako podstatu nalezených definic,“ uvádějí.

Jana Zielinski také zdůraznila, že myšlenkou výstavy je připomenout fenomén obklopování se věcmi. Podle ní bychom si měli uvědomit, jaký – a zda – mají pro nás jednotlivé předměty skutečný smysl.

„Představujeme náš pohled na současný design nebo spíše předmětný svět. I když se člověk v podstatě již rodí jako majitel předmětů, neměl by je brát jako samozřejmost. Přemýšleli jsme o věcech, jejich tvůrcích a o světě vůbec. A nakonec jsme začali mluvit o hrdinech dneška, o hrdinech, které možná každý z nás má v sobě,“ řekla Právu Zielinski.

Na ploše 250 m2 se v budově, jejíž přestavbu zajistilo studio Olgoj Chorchoj, rozprostírá krajina plná nečekaných tvarů, vtipných nápadů a povedených detailů. Řadu exponátů si budou návštěvníci pamatovat z předešlých Designbloků a projektu Křehký. Galerie totiž vznikla jako pokračování tohoto projektu, který odstartoval v roce 2007 a prezentoval podle Zielinské v emotivním výběru nejsilnější momenty současného českého designu skla a porcelánu. (Autorem konceptu byl tehdy stejně jako nyní Maxim Velčovský – a odvedl dobrou práci.)

Nápaditá expozice z českých i zahraničních rukou

K vidění jsou limitované série, jako například vtipná váza Kaktus od Jiřího Pelcla, chytrá a zároveň provokativní dřevěná židle, kterou si musí zákazník sám složit, od Itala Enzo Mariho, intarzovaný snídaňový stolek od Kláry Šumové či svítidlo inspirované kostmi od Bořka Šípka.

Galerie Křehký: Heroes

M-Factory, Praha-Holešovice, Osadní ulice

do 24. září otevřeno od středy do pátku od 14.00 do 18.00 hodin

Kurátorům se podařilo nashromáždit také výjimečné raritní kousky, existující pouze ve vystaveném originále – židli ze stropních viktoriánských obkladů a ohýbaných trubek od španělského designéra Tomáse Alfonsa nebo hračky od polského návrháře Kristiana Kowalského. A od slavného švýcarského tvůrce Alfreda Häberliho jsou prezentovány dva interiérové solitéry foukané v české sklárně Ajeto – Glass Music a Popelka. Návštěvu tohoto nevšedního prostoru lze jen doporučit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám