Hlavní obsah

V pavučině FFFILMu

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se do našich kin vhoupne SPIDER-MAN 2, který při premiéře v USA zlámal téměř všechny existující rekordy a bude zajímavé sledovat, jak se mu bude dařit u nás. Milujete i vy Kirsten Dunstovou nebo Tobeyho Maguirea? (Nebo Sama Raimiho?)

Foto: Dana Podhajská
Článek

Peter Parker je pořád Spider-Man, ale už ho to nějak nebaví a nemá pro samé zachraňování čas na svou práci a na Mary Jane, takže se rozhodne pověsit kostým na hřebík. Co čert nechce, zrovna v tu chvíli začne po městě řádit Dr. Octopus, neboli šílený vědec se čtyřmi mechanickými chapadly na zádech (která unesou auto, ale přitom vypadají, jako by nic nevážila). Takže se Spider-Man musí vrátit ke kostýmu, utkat se s ním (s doktorem, ne s kostýmem) a možná získat i lásku Mary Jane, kterou si tak dlouho upíral (a ona by chtěla, to si pište).

Dr. Octopus je po všech stránkách zajímavější záporák než byl Green Goblin. Po všech stránkách: Jeho postava je logičtěji napsaná, zajímavěji zahraná a působivěji vypadá. Škoda, že není ve filmu víc. Mimochodem, Alfreda Molinu (FRIDA) jsme mohli vidět už v DOBYVATELÍCH ZTRACENÉ ARCHY - hraje toho domorodého průvodce úplně na začátku ("Adios, Seňor")!

Také triky jsou o něco lepší než v prvním dílu. Obzvlášť scény Dr. Octopuse stojí za to. Ale většina toho, co předvádí titulní hrdina, nevypadá ani zdaleka jako kdyby šlo o tělo, které váží pár desítek kilo. Samozřejmě, nabízí se filosofická otázka, zda by se to, co Spider-Man v comicsech odjakživa předvádí, dalo natočit nějak tak, aby to vypadalo realisticky. Ale každopádně, tak dobrých záběrů, jako byl ten v úplném závěru jedničky, je ve dvojce pořád méně než polovina.

Co je ale jasný krok zpět, to je scénář. Především, film se dá rozdělit na tři supermega akční scény a zbytek filmu, kdy se pouze mluví. Neříkám, že do comicsových filmů nepatří dlouhé mluvení (viz třeba X-MEN nebo HULK). Dokonce ani neříkám, že by se v nějakém comicsovém filmu nemohly objevit takové řeči, jako jsou ve druhém SPIDER-MANovi. Ale pokud jsou akční scény natočeny s takovým comicsovým nadhledem, jaký má režisér Sam Raimi už od EVIL DEAD, působí strašně blbě všechny ty diskuse (a monology) mezi nimi, které jsou - nekecám - jako z nějaké mexické telenovely a místy jsem opravdu přemýšlel, jestli všechny ty dialogy (včetně dialogu s mrtvým strýčkem) nejsou nějaký sofistikovaný diverzní humor. Asi ne, obávám se. Ale určitě budou znít jako humor v našich kinech, kde bude SPIDER-MAN 2 dabovaný.

Stojí těch bratru 30 minut špičkové digitální akce za cenu vstupného? Podle mě pořád ano.

Musím říct, že mnoha lidem, kterým se první SPIDER-MAN velmi líbil, se dvojka íbí ještě víc. Jejich argumenty většinou znějí: "SPIDER-MAN 2 je super, herci jsou super, scénář je dokonalý, Sam Raimi dokázal, že je génius". Tak za prvé Sam Raimi "dokázal, že je génius" už v 80. letech. A ukázka "dokonalého scénáře": Octopus hledá fotografa Petera Parkera, který ho má dovést ke Spider-Manovi. Netuší, že Peter Parker je Spider-Man. Přijde k restauraci, kde Peter Parker nic netuše popíjí a hodí na něj automobil! Peter přežije jenom díky tomu, že je Spider-Man a superrychle uhne. Dr. Octopusovi stále nic nedojde a dál hledá Spider-Mana. To považuji za dokonalý příklad scénárstické metody "Vymyslel jsem super vhození auta do restaurace, teď ještě rychle vymyslet jak to nějak přibližně zamontovat do tohohle děje."

Na uznávaném serveru Rotten Tomatoes obdržel na základě necelých 200 recenzí SPIDER-MAN 2 úctyhodné hodnocení 93%. To ale neznamená, že by ho recenzenti průměrně hodnotili 93 procenty! Znamená to, že 93 procent recenzentů ohodnotilo tento film aspoň 60 procenty (třemi hvězdičkami z pěti apod...). S čímž vřele souhlasím a rozhodně druhého SPIDER-MANa považuji za nadprůměrný film. Ale ne víc nadprůměrný než jedničku.

Celého SPIDER-MANa 2 si můžete stáhnout tady. Nebo že by to byla nějaká upravená verze? Tobey Maguire si tam nějak není podobný...

Premiéry týdne

Kromě Pavouka nic. Všichni ostatní se celkem pochopitelně ve strachu choulí v koutě

Ve zkratce...

Zpěvačka Linda Ronstadtová byla vypískána z pódia lasvegaského hotelu poté, co jednu svou písničku věnovala Michaelu Mooreovi. (Zdá se, že jeho FAHRENHEIT 9/11 nakonec našel českého distributora a bude u nás uveden letos 11. září.)

Problémy se SUPERMANem konečně vyřešeny? Poté, co z projektu odstoupili postupně Tim Burton, Brett Ratner a McG, bylo předevčírem ohlášeno, že nového SUPERMANa bude pro Warner Bros. režírovat Bryan Singer. Následně se nabízí otázka: Odloží Fox natáčení třetích X-MEN nebo je nechá režírovat někým jiným?

Japonci natočili film, který až dosud světu chyběl: Příběh obyčejné dvoumetrové sépie, která se živí jako zápasník, ale je schopna i pravé lásky. Oficiální stránka zde. Trailer zde. (Windows Media Stream - dá se downloadovat třeba pomocí tohoto.)

Falcon zcela zrušil uvedení filmu ŽENA MÉHO MUŽE, který se měl v našich kinech objevit příští týden.

Cool auto pro cool filmového fanouška.

BEZ KOMENTÁŘE: V úterním dílu M.A.S.H. (tedy v jeho českém dabingu) šlo to, že pořád sháněli nějaký "Pentotal".

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: První recenze Harryho Pottera

Tento týden opět není vyhnutí a FFFILM musí jít s masou: T.j. jít na HARRYHO POTTERA A VĚZNĚ Z AZKABANU. Bude mít někdo z vás tu odvahu nejít s masou...

Nemrtvý FFFILM (za úsvitu)

Tento týden se vracejí nemrtví. A nejenže se vracejí, ale vypadá to na jeden z nejlepších návratů nemrtvých od "Karel Gott Greatest Hits 3"! A pokud...

FFFILM, to je jízda!

Vzhledem k tomu, že tento čtvrtek má českou premiéru pouze česká komedie PÁNSKÁ JÍZDA, bude dnešní FFFILM ve znamení českého humoru, nebo aspoň pokusu o něj....

Téměř ilegální FFFILM

Dnešní FFFILM bych rád využil ke krátkému zamyšlení nad ilegálním kopírováním filmů. Tento týden nemá totiž v našich kinech premiéru NIC! Zřejmě proto,...

FFFILM 9/11

Zatímco v Karlových Varech zuří festival naplno (a já na něm opět nejsem, tudíž ho opět budu okatě ignorovat - odkazy na blog Tomáše Baldýnského jsou všude...

FFFILM: Zločin a trest

Skončil festival, skončil filmový půst, a tento týden má českou premiéru čtyři až šest nových filmů (podle toho jak to berete). Většinu z nich jsem viděl...

Výběr článků

Načítám