Hlavní obsah

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje rozhodne soud příští týden

– Praha
Novinky, bad

Žalobu vnuka malíře Alfonse Muchy Johna na město Praha rozhodne Obvodní soud pro Prahu 1 příští týden. Mucha město zažaloval kvůli vlastnictví Slovanské epopeje, protože podle něj Praha nesplnila podmínku jeho děda, aby pro 20 pláten vystavěla vhodnou výstavní síň. Praha namítá, že Alfons Mucha dílo nikdy nevlastnil.

John Mucha o možném umístění Slovanské epopejeVideo: Novinky

 
Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 o žalobě rozhoduje už podruhé. Napoprvé před dvěma lety přiznal vlastnictví městu, což následně potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu. Nejvyšší soud ale loni v květnu vyhověl Muchově dovolání, rozhodnutí zrušil a vrátil případ obvodnímu soudu s tím, že nebylo dostatečně zdůvodněno, proč přiřkl vlastnictví Praze.

„Jsem pevně přesvědčen, že podmínky, jak si je diktoval pan Mucha, splněny nebyly, a že se město nestalo vlastníkem Slovanské epopeje,“ uvedl ve středu František Vyskočil, právní zástupce Johna Muchy. „Taková výstavní síň, která by naplnila podmínku Alfonse Muchy, v Praze nestojí,“ podotkl také.

Právní zástupce Prahy Roman Felix ale namítl, že nejde o závaznou právní podmínku, která by podmiňovala validitu právního úkonu. „Z hlediska morálního to nezpochybňuji, nezpochybňují to ani současné ani minulá vedení města Prahy,“ řekl Felix s tím, že je složité pro takto monumentální komplex obrazů získat či vytvořit důstojný, bezpečný a technologicky odpovídající prostor. „Fakticky podle našeho názoru tato podmínka nemůže otázku vlastnictví hlavního města Prahy změnit,“ dodal.

Praha v minulosti také namítala, že Mucha epopej nikdy nevlastnil. Prvotním vlastníkem byl podle města mecenáš a filantrop Charles Richard Crane, který dílo u Muchy objednal. Podle dokumentů, které se vážou ke smlouvě o vyhotovení díla a které se týkají předání jednotlivých obrazů Praze, je uveden Crane jako dárce. Podle města Mucha nikdy vlastníkem obrazů nebyl, jen jejich zhotovitelem.

Epopej je ve výtečném stavu, smotat ji je kumšt

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Slovanská epopej patří Praze, potvrdil soud

Slovanská epopej Alfonse Muchy patří Praze, rozhodl ve čtvrtek definitivně odvolací senát pražského městského soudu. Zamítl totiž odvolání vnuka českého malíře...

Epopej může najít domov na Zbraslavi

Alternativou pro vystavení Slovanské epopeje Alfonse Muchy může být zámek v pražské Zbraslavi. Vyplynulo to z jednání magistrátního kulturního výboru, jehož...

Výběr článků

Načítám