Hlavní obsah

Sámer Issa: Záleží mi na tom, abych byl důvěryhodný

Právo, Jaroslav Špulák

Sámer Issa na své debutové desce Busted překvapil. Díky nejrůznějším okolnostem se dalo zatím pouze tušit, co vše umí, ale na téhle rhythm 'n' bluesové kolekci ze sebe dostal to nejlepší. "Záleží mi na tom, abych byl důvěryhodný," říká Issa v rozhovoru pro Právo.

Foto: Michal Bedeč

Kino Admira Březová

Článek

Shodneme se na tom, že takovou desku, jakou jste nahrál vy, u nás dosud žádný český interpret neudělal?

Úplně dokonale, protože ani já jsem nic podobného od českých zpěváků neslyšel. Jsem zvědavý, jak to přijmou lidi. Aneta Langerová, Šárka Vaňková, Tomáš Savka i Standa Dolínek, kteří už desky vydali, jsou lidé s velkým talentem. Ovšem po poslechu jejich desek musím říct, že mě ničím nepřekvapili. Udělali je hezké, ale nepřinesli nic nového. Podobnou hudbu u nás už někdo dělal před nimi.

Já si za svým albem stojím, a i kdyby mělo být mé poslední, budu rád, že jsem ho takhle nahrál. V žádném případě nebudu jako Holki nebo Lunetic, kteří vydali desky a po roce řekli, že to tak nechtěli dělat, ale udělali to proto, aby se dostali k posluchačům. Mám výhodu, že mě lidé znají, a díky tomu se můžu od začátku pohybovat v oblasti, ve které jsem dobrý.

Kdy jste získal stoprocentní jistotu, že chcete nahrát tak náročné album?

Jakmile jsem dostal amerického producenta Jorga Coranteho, který má zkušenosti se spoluprací se světovými hvězdami a jenž také dohlížel na mou angličtinu.

Co vás fascinuje na hudebním stylu r'n'b, který vaši desku definuje?

Rytmus. Cítím to v srdci a jde to ze mě ven. U téhle hudby je důležité nepřemýšlet pouze nad aranží skladby, ale také nad show, která ji bude provázet na pódiu. To mě na tom také velmi baví. Teď jedeme s dalšími čtyřmi lidmi ze SuperStar turné a já jsem si na svém bloku dal strašně moc záležet i po stránce vizuální. Jsou tam tanečnice, je tam postelová scéna, prostě je to trochu úchylné a současně nové. To jsem já, odvaz jako blázen. Probouzí mě to.

Které světové zpěváky jste při tvorbě desky kopíroval?

Od chvíle, co jsem si řekl, že chci zpívat, jsem poslouchal r'n'b, Michaela Jacksona, Stevieho Wondera a podobně. Na svém albu si ale třeba na toho Jacksona nehraju, protože vím, že Jackson nikdy nebudu. Máme společný styl, a to je všechno. Záleží mi na tom, abych byl důvěryhodný.

Sáhl jste si jako zpěvák na dno sil?

Písničky Smile nebo Let Me Apologise mi daly zabrat. Také Adorable, takový sexy duet s Martinou Balogovou. Když jsem ho zpíval, myslel jsem, že bude konec světa. Ta písnička není těžká na hlas, ale na rytmus. Hlas je nástrojem, rytmicky skladbu táhne. Když jsme nahrávali, producent pozhasínal ve studiu všechna světla a nechal svítit jen lampičku, abychom viděli na text.

Nemáte pocit, že právě duet Adorable je příliš monotónní a dlouhý?

Vůbec jsme neměli dojem, že bychom ho třeba měli zkrátit. Nad tou písničkou nemusíte uvažovat, je to taková klasická poslechovka, při níž se dá tancovat i souložit. Je to jednoduchá písnička, která by neměla vadit. Ve zvuku je spousta aranžérských vychytávek. Ale máte pravdu, není to skladba na první poslech. Záleží, za jak dlouho lidi chytne.

Skladba Když jsem sám jako by na desku vůbec nepatřila. Má až triviální text, vybočuje náladou a zpíváte v ní tak, že vám nelze moc věřit. Kde hledat v této písni nějakou přitažlivost?

Originální a dobré album

Jeho kolekce Busted je na české poměry originální, protože takhle "černošsky" tu k hudebnímu materiálu nikdo nepřistupoval. Dílem je to práce samotného Issy, který zjevně ví, jakou hudbu chce dělat, dílem amerického producenta Coranteho, jenž se v ranku rhythm‘n‘blues a soulu pohybuje a spolupracuje s velkými hvězdami.

Nejmilejší překvapení je, že Issa zvládl roli zpěváka. V titulní Busted sice připomíná Michaela Jacksona, v dalších chvílích se ale snaží dosáhnout vlastní polohy a výrazu. Celkem úspěšně, a jelikož tušil, že se to daří, bez potíží si poradil i s hlasově a rytmicky náročnými písněmi Smile, Let Me Apologize či Mind Blowing.

Mistrovsky zvládl také Adorable, duet s Martinou Balogovou. Každý by v něm čekal, že dříve nebo později jeho kolegyně vytáhne svůj hlas, a jak klidně začali, tak klidně skončí. Možná trochu unavení, protože v jádru jde o rytmicky složitou kompozici.

A tak je jedinou špatností alba písnička Když jsem sám. Strohá, plná frází v textu a do celku jaksi nezapadající. Povšechně je ovšem Busted vynikající album, z těch, které dosud finalisté SuperStar vydali, jasně nejlepší.

Sámer Issa: Busted

BMG, 42:33

Na desku se dávala jako poslední a její aranž není od Jorga. Kromě toho byla původně v angličtině a text byl o něčem jiném: o bulvárních novinářích. Chtěli jsme ji nazpívat anglicky, ale producent odjel, my jsme potřebovali ještě jednu skladbu, a než to udělat ve špatné angličtině, raději jsme zvolili češtinu. Dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Sámer Issa: Nechci být filmovým idolem

Sámer Issa, devatenáctiletý student z Děčína, který před finále vypadl ze soutěže Česko hledá SuperStar, denně dostává nabídky od firem, aby se objevil...

Sámer Issa se bude věnovat charitě

Sámer Issa, který ve vyhledávací soutěži Česko hledá Superstar skončil jako třetí, se již připravuje na předvánoční společenskou sezónu. Objíždět plesy však...

Issa sází na rhythm and blues

V záplavě debutových alb finalistů soutěže Česko hledá SuperStar je nepřehlédnutelný debut Sámera Issy Busted, který vychází ve středu 24. listopadu....

Výběr článků

Načítám