Hlavní obsah

Údolí pohodlí. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Miluju developerské projekty. Chtěl bych jednou vydat mapu, na které by byly jenom jejich názvy. Bylo by z ní jasné, že země je ráj.

Foto: JRD

Projekt Ecocity Malešice

Článek

Developeři neprodávají nemovitosti. Obchodují se sny o budoucnosti. A když si kupujete budoucnost, nemůže se odehrávat „za silnicí u čističky“. Potřebujete ji „Na Slunné pasece“.

Zásady developerského názvosloví jsou jednoduché. Pokud stavíte nebo rekonstruujete na super místě, stačí adresa. Dejme tomu „Karmelitská 10“ by byl v Praze projekt jako víno.

Ve všech ostatních případech musíte povolat poezii. Snadným způsobem, jak svému projektu zajistit název, je podívat se do mapy okolí a najít pomístní jméno, co pěkně zní. Mělo by obsahovat slova jako „sluneční“, „na radosti“, „krásná“ a podobně. Jméno kopce, potoka, louky nebo lesa si pak přisvojíte a projekt je vyřešený. „Zátiší U Zámeckého parku“ nebo „Bytový dům Zlatý potok“ okouzlí každého, i kdyby výsledek stál mezi tratí a dálnicí. Machři v oboru si příslušné pomístní jméno sami vymyslí a zavezené skládce naproti novostavbě budou díky nim už navždy všichni říkat „Vonný vrch“.

Sloupek Štefana Švece: Ty máku!

SALON

Vedle hájků a údolíček musí mít developer především široký rejstřík bombastických názvů pro barák. „Rezidence“ je dnes už zlatý oborový standard. Můžete tak nazvat cokoli včetně garáží předělaných na garsonky. Bylo-li garáží hodně, nastupuje „Areál“, „Resort“, případně „Park“. Naopak komornější špeluňka s vyměněnými okny bude „Villa“ a cokoli mezi se dá pojmenovat „Viladům“.

Tím se paleta samozřejmě nevyčerpává. Cihlový pavlačový čtverec ani neví, jak se z něj stal „Palác“, batikovanější zájemce chytíte na „Ekobyty“ a cokoli na kopci nazvete „Terasy“.

Když inspirace dojde, prostě zalistujete ve slovníku a přeložíte slovo „dům“ do osvědčeného jazyka. „Maison Ořechovka“ nebo „Casa Žabovřesky“ působí vznosně. Jen to nepřehnat s exotikou. „Rumah Vršovice“ (Malajsie) ani „Uy Královo Pole“ (Uzbekistán) by nemusely fungovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Tím se dostáváme k poslední zásadní ingredienci developerského názvosloví: k angličtině. Jak se shodnou všichni od normalizačních rockerů po dvanáctileté youtubery, anglicky zní všechno líp. Zásadní množina českých developerských produktů se tedy opírá o to, že „Bubeneč Gardens“ jsou víc než „Zahrádky v Bubenči“ a „Carolina Corner“ je lepší adresa než „Na rohu v Karlíně“. A pokud se už opravdu utrhnete ze řetězu, dostanete se ze stejné čtvrti až k oceánu v projektu „Rohan City – Riviéra Karlín“. „Riviéra“ a „River“ zní koneckonců podobně, a kdo by nechtěl vidět Středozemní moře, když čumí na Vltavu.

Developerské projekty dělají svými názvy ze světa lepší místo. Navrhuji proto všechny staré stavby ve městech strhnout a nechat developery stavět. Jsem přesvědčen, že i kdybychom se jednou společně ocitli v řiti, tak coby obyvatelé „Údolí pohodlí“, nebo vlastně „Comfort Valley – Deep Living Point“, se tam budeme cítit mnohem líp.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Ty máku!

Rychlé šípy nikdy nemluvily sprostě. Když potřeboval Rychlonožka zaklít, řekl himbajs šůviks a jedinou povolenou nadávkou v klubu byl plantážník.

Sloupek Štefana Švece: Cirkus Humbukto

V době, kdy do nás informace mydlí ze všech stran, až se zalykáme, nemá cenu před volbami vysvětlovat program. Cílem moderní politické agitace není...

Borges ani Kundera. Sloupek Štefana Švece

Jsme jako mravenci, co nikdy neuvidí mraveniště. Dohlédneme deset kroků dozadu a jeden dopředu. Nadhled, který by nám ukázal celý obraz toho, kde právě jsme,...

Výběr článků

Načítám