Hlavní obsah

RECENZE: Tony Parsons zkoumá lidskou nedokonalost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jiná kniha, než jaké u nás dosud britskému spisovateli Tonymu Parsonsovi vycházely. Jejím hrdinou není detektiv Max Wolfe, nýbrž rodina, ve které všichni drží spolu, byť jsou vztahy v ní tokem událostí pochroumány a narušeny. Thriller Manželka bližního svého napsal Parsons poté, co sérii s Wolfem dokončil. Anebo přerušil.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Jakkoli první dojem svádí k tomu domnívat se, že ve své akčnosti v porovnání s předcházející sérií polevil, po přečtení celého díla se vyjeví, že i to je dostatečně dramatické. Je jen vyprávěno s rozvahou, více směřuje k rozborům vztahů a změnám v nich, k úvahám o nastalých situacích.

Jeho hlavní hrdinka Tara Carverová je úspěšná majitelka online seznamovací aplikace. Je šťastně vdaná za Christiana, bývalého hudebního žurnalistu, který těžko shání na trhu práce uplatnění (Parsons hudebním novinářem ostatně býval), a mají syna Marlona. Na služební cestě v Japonsku však Tara pochybí a spustí tak sled nešťastných a tragických událostí.

Na začátku Parsons čtenáře hravě vtáhne do láskyplného rodinného příběhu, který střídavě vyprávějí Tara a Christian. Postupně je dramatičtější, s každou kapitolou víc a víc. Nechce se věřit, že relativně malá chyba tak moc změní životy několika lidí.

V tomhle Parsons zůstal vynikajícím detektivkářem se schopností překvapit a zamíchat dějem.

Celý příběh je temný, přitom velmi realistický. Tempo vyprávění je většinou rychlé, i když se v něm, zejména na začátku, objevují místa, na kterých se kvůli nadměrnému či opakovanému popisování mezilidských vztahů trochu protahuje.

Parsons ovšem vládne schopností přinášet zvraty. V Ženě bližního tvého je jich několik, dokonce se dotýkají i vyšetřovacího kriminalistického týmu, jenž, byť se jedná o thriller, nehraje ve vyprávění tak klíčovou roli. Postavy detektivů žel nejsou důkladně představené, což ubírá příběhu na celistvosti.

Hlavní postavy naopak Parson přiblížil tak důkladně, že se u čtenáře snadno dostaví pocit bezprostřední účasti. S výjimkou malého Marlona se jejich rodinná oddanost leckdy dříve či později otupí a vše spěje k opětovnému poznání, že žádný člověk není dokonalý, jakkoli se o to snaží. A na to, vzít věci zpět, je i v tomhle příběhu pozdě.

Parsons po sérii detektivek s Maxem Wolfem napsal příjemný psychologický thriller, který zkoumá špatná rozhodnutí, drsné životní lekce, lítosti a ztráty. V neposlední řadě i to, že lidská dokonalost se může vytratit během jediné noci, která napáchá ztráty, jež jsou nevratné.

Tony Parsons: Žena bližního tvého
Moba, překlad Michaela Teličková, 392 stran, 379 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám