Hlavní obsah

OBRAZEM: Ondřej Sokol a slovenský Babyboom zvou do porodnice

Pražský Činoherní klub ohlásil další novinku v repertoáru. Příští týden si tam odbude premiéru původní slovenská hra Babyboom. Odehrává se 25. prosince v porodnici, kde svede dohromady tři různorodé páry v očekávání. Režie se ujal Ondřej Sokol. Do hry obsadil mimo jiné Lucii Žáčkovou, Jana Hájka nebo Markétu Stehlíkovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z páru v „očekávání“. Hrají jej Jan Hájek a Lucie Žáčková.

Článek

„Ta hra je původně slovenská, pokukovali jsme po ní delší dobu,“ řekl novinářům Sokol s tím, že o překlad do češtiny se postarala Kateřina Popiolková. Autory hudby jsou zase Xavier Baumaxa a Milan Pastyřík.

Autorku Zuzu Ferenczovou vedl k napsání hry, která vyhrála soutěž Dráma 2010, osobní zážitek: „Babyboom jsem napsala po vlastním porodu, samozřejmě. Na rozdíl od většiny primátů, u kterých je porod solitérní událostí, porod člověka vyžaduje přítomnost dalších lidí. Navzdory tomu nejintenzivnější pocit, který jsem u porodu měla, byla obrovská osamělost. Zůstala jsem sama za obrovskými dveřmi. Asi jsem to potřebovala nějak zpracovat. A ještě si pamatuji, že jsem chtěla zkusit napsat hru, která zachovává Aristotelovo pravidlo tří jednot. Antické drama to není, ale aspoň ty jednoty tam jsou.“

Premiéra Babyboomu bude 9. prosince.

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Činoherní klub, z.ú.

Reklama

Výběr článků

Načítám