Hlavní obsah

O Bergdahla, kterého věznil Tálibán, se perou filmaři

Novinky, Stanislav Dvořák

Sotva se americký voják Bowe Bergdahl dostal domů ze zajetí Tálibánu, vrhly se na něj hned dva týmy filmařů, které připravují dva konkurenční projekty o jeho osudu, informoval list The Hollywood Reporter.

Foto: ČTK/AP

Snímek amerického vojáka Bergdahla při propuštění

Článek

Jeden ze scénářů píše známý Mark Boal, který se specializuje na válečné drama a má za sebou nesporné úspěchy (scénáře Smrt čeká všude a 30 minut po půlnoci). Na druhém pracuje Todd Field.

Mark Boal se zaměřuje především na kontroverzní jednání o vydání Bergdahla, za nějž bylo vyměněno pět členů Tálibánu vězněných na Guantánamu. Boalova společnost Page 1 spolupracuje s Annapurna Pictures, rozpočet na film ale zatím nemá.

Foto: Bontonfilm

Akce vrcholí...

Todd Field má práva na příběh Michaela Hastingse publikovaný v magazínu Rolling Stone a jedná se společností Fox Searchlight o tom, že by film i režíroval. Problém ovšem vězí v tom, že ani jednomu z nich nedal Bowe Bergdahl oprávnění k vyprávění svého životního příběhu. Dá se očekávat, že se ho budou snažit přesvědčit tučnými šeky.

Bergdahlův případ vyvolává v USA vášnivé spory. Republikáni protestují proti tomu, že prezident Barack Obama nečekal na svolení Kongresu k výměně vojáka za členy Tálibánu. Bergdahl měl navíc údajně opustit svou jednotku v Afghánistánu dobrovolně. Pak strávil v zajetí pět let. Sám tyto spekulace ještě podpořil tím, že se k tomu osobně nevyjadřuje. Jeho rodina obdržela již několik výhrůžek smrtí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Amerického vojáka Bergdahla drželi v kleci

Americký voják Bowe Bergdahl, vyměněný nedávno za pětici vězněných představitelů Tálibánu, byl během svého pětiletého zajetí v Afghánistánu fyzicky týrán....

Výběr článků

Načítám