Hlavní obsah

Národní knihovna v Praze otevřela výstavu o povodních 2002

Právo, cg

K desátému výročí ničivých záplav, označovaných za pětisetletou vodu, připravila Národní knihovna ČR (NK) výstavu nazvanou Povodeň 2002. Od pondělí je až do 31. srpna k vidění v přízemí Klementina.

Foto: Archiv výstavy/Milena Kárná

Výstava Povodeň 2012

Článek

Hladina Vltavy tehdy vystoupila zhruba sedm metrů nad obvyklou úroveň. Přestože byla NK sama povodní postižena – voda pronikla kanalizací –, vytvořila krizové a poradenské středisko, které poskytovalo konzultace a organizovalo materiální pomoc ostatním.

Kromě ekonomických a kulturních škod i lidských tragédií bylo v srpnu 2002 záplavami postiženo přes 40 knihoven. Díky aktivitě lidí, pomoci dobrovolníků, firem i armády se podařilo umístit v mrazírnách téměř 140 tisíc svazků knih.

„V Neratovicích se voda převalila přes pytle s pískem a vystoupila čtyřicet centimetrů nad podlahu. Bylo postiženo třináct tisíc svazků. Šlo o fond, u něhož jsme se rozhodovali, zda se má zachraňovat, neboť šlo o neúplné řady periodik. Nakonec jsme usoudili, že poslouží k testování technologie sušení,“ vzpomíná Jiří Polišenský z odboru správy fondů NK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám