Hlavní obsah

Kandinský a spol. na nové výstavě v pražském Muzeu Kampa

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Muzeu Kampa se ve středu otevírá výstava, která bude atrakcí pro nejednoho zájemce o moderní umění. Představuje vzájemné inspirativní vazby mezi Vasilijem Kandinským, Františkem Kupkou a Arnoldem Schönbergem. Spojuje je zájem o expresivní a abstraktní malířství a také o hudbu.

Článek

Projektu se ujal Christian Meyer, ředitel známého Schönbergova centra ve Vídni, kterému se podařilo získat pro Prahu cenné zápůjčky ze zahraničí, mj. i z Centre Pompidou v Paříži.

Na koncepci se podílel i český historik umění Jaroslav Bláha, který před několika roky vydal zajímavou knihu s názvem Křižovatka geneze moderního malířství a hudby.

Výklad počátků moderní estetiky

Kandinský a Schönberg byli v úzkém kontaktu a vyměňovali si názory na vztahy mezi výtvarnou a hudební kompoziční skladbou, na souhru mezi barevnými a hudebními tóny. Do diskuse přispěl i Kupka, který se však k dialogu vizuálního a akustického umění vyjadřoval poměrně rezervovaně. Výstava je zajímavým pokusem o výklad počátků modernistické estetiky a navíc přinese i nevšední divácké zážitky.

Reklama

Související témata:

Související články

GASK chystá výstavu za 25 miliónů korun

GASK – Galerie Středočeského kraje – chystá pro příští rok v Kutné Hoře výstavu věnovanou středoevropskému umění gotiky a renesance za vlády Jagellonců....

Proroci umělecké budoucnosti v Mnichově

Slavný Lenbachhaus v bavorském Mnichově připravil zajímavou retrospektivu malíře Pieta Mondriana (1872–1944), který se stal společně s Kandinským, Kupkou...

Výběr článků

Načítám