Hlavní obsah

Jaz Coleman zpívá s Killing Joke a chystá se na Krylovy písně

Právo, Vladimír Říha
PRAHA

Legedární postpunková skupina Killing Joke, vedená zpěvákem Jazem Colemanem, který spolupracoval s Čechomorem a objevil se i ve filmu Rok ďábla, vystoupí v pátek 18. 2. v Horšovském Týně, o den později na festivalu Rock for Churchill ve Vroutku a v pondělí v pražském Paláci Akropolis. Koncerty jsou přípravou na turné po Anglii, Asii, na Blízkém východě, v USA, Austráli a Novém Zélandu.

Foto: Jiří Smutný

Plakát k výstavě

Článek

Na co se nejvíc těšíte?

Na koncert v Sydney - v místní opeře zahrajeme spolu se Sydney Symphony Orchestra v mých aranžmá své nejznámější skladby. Poté tam bude mít premiéru film, který jsem natáčel několik let a jehož část se odehrává i v Praze. Je to hraný dokument. Jsem rád, že se kapela dala zase dohromady, byli jsme kamarádi od dětství, bydleli jsme blízko sebe. Naše hudba ovlivnila téměř dvě generace, přestože jsme nebyli komerční, patřili jsme k undergroundu. Jestliže jsme měli nějaké hity, tak to bylo omylem.

Naposledy jste v Praze měl vystoupit loni na festivalu Pražský podzim jako dirigent symfonických aranžmá rockových skladeb. Místo vás ale rozhlasové symfoniky dirigoval Vladimír Válek. Proč?

Nepovažuji se za dobrého dirigenta symfonických orchestrů, raději to nechávám odborníkům. Přesto ale v srpnu letošního roku v Praze asi jednu výjimku udělám. Chystám koncert svých aranžmá písní Karla Kryla spolu s Českým národním symfonickým orchestrem a sborem. Krylovy písně jsem objevil díky svým českým kamarádům Jarkovi Nohavicovi, Karlu Plíhalovi a Čechomoru a udělaly na mne obrovský dojem.

Nedávno jste spolupracoval třeba na posledním CD zpěvačky Sarah Brightmanové. Proč se věnujete i pop-music?

Abych si vydělal peníze na jiné projekty a také proto, abych mohl pokračovat právě ve spolupráci s českými muzikanty. Vždyť 13 písní ze své desky jsme nahrávali v Praze s FOK a jen jednu v Londýně s London Symphony Orchestra.

Jaká byla reakce Killing Joke, když jste začal psát symfonická aranžmá rocku?

Musel jsem vyslechnout spoustu posměšků, ale nakonec jsem je přesvědčil. Spojovat rock a klasiku je jistě úkol pro blázna. Ale něco podobného dělali v minulosti i velcí skladatelé, spojovali styly a žánry. Zpočátku jsem váhal, hlavně u písně Stairway To Heaven od Led Zeppelin, kde již několik úprav existovalo. Ale nelitoval jsem.

Nyní se věnujete hlavně psaní oper a symfonií?

Moje první opera Svatba v Káni měla premiéru v Londýně v Covent Garden. Připravuji druhou, nazývá se Tádž Mahal a bude uvedena v Indii. K ní mám blízký vztah, po otci jsem Ind. Patřil k rodině prvního indického premiéra Nehrúa.

Vrátíte se někdy ke spolupráci s Čechomorem?

Ne, to je pro mne uzavřená kapitola, stejně jako symfonická aranžmá rockových skladeb. Teď už jsme každý někde jinde.

Jaký máte vztah k české hudbě?

Otec mi vyprávěl o Československu, válce, atentátu na Heydricha, takže základ jsem měl, už když jsem poprvé přijel. A česká hudba, hlavně klasická a folklór, je něco úžasného.

Reklama

Související články

Killing Joke: ďábelská tvář Jaze Colemana

Jméno skladatele a aranžéra Jaze Colemana je u nás dobře známé, produkoval zdařilé album Čechomoru Proměny a po boku skupiny se objevil i ve filmu Rok ďábla....

Jaz Coleman vystoupí v Praze s Killing Joke

Zpěvák a dirigent Jaz Coleman, který je známý z filmu Rok ďábla, vystoupí 20. září s temnou postpunkovou skupinou Killling Joke v pražské Akropoli. Ta totiž...

Nekončící pestrý život Čechomoru

Čechomor je jedna z nejvytíženějších skupin v republice. Současně patří k nejslavnějším, za což může skutečnost, že přináší lidové písně v nových úpravách...

Jaz Coleman: Praha je jako horská dráha

Britský hudebník Jaz Coleman (1962) je u nás známý především z filmu Rok ďábla a ze spolupráce s Čechomorem - produkoval jeho album Proměny a zaranžoval...

Výběr článků

Načítám