Hlavní obsah

Jan Budař by chtěl hrát u Pedra Almodóvara

– BERLÍN
Právo, Věra Míšková, Berlín

Jedním z jedenadvaceti mladých evropských herců, kteří se představili mezinárodnímu tisku, agentům a producentům v letošním programu Berlinale Shooting Stars, byl český herec Jan Budař, známý z filmů Nuda v Brně, Mistři a Horem pádem.

Foto: David Veselík

Hrdí majitelé škodovek před hradbami

Článek

Jak se mezi dvacítkou herců z různých zemí cítíte?

Dobře, měl jsem trochu strach, že to bude tuhé, že se každý bude snažit hlavně prosadit sám sebe, ale je to naopak velmi příjemné. V prvních chvílích bylo znát, že se každý - stejně jako já - přece jen trochu bál, a tak se snažili být všichni vstřícní, a teď už je to docela normální.

Takže nejsou žádné rozdíly mezi vnímáním jednotlivých herců, žádné konkurenční prostředí?

Samozřejmě trochu výraznější pozici má německý herec Max Reimelt, který je tu doma a docela známý, takže se o něj logicky zajímá víc novinářů. Ale jinak jsme na tom všichni zhruba stejně.

S jakou představou jste do Berlína jel, co by vám v ideálním případě měla akce Shooting Stars přinést?

V ideálním případě nabídku role od španělského režiséra Pedra Almodóvara. Ale v každém případě jsem si už na těch prvních setkáních uvědomil, že by bylo dobré zkusit tu získat agenta. Všichni kromě mě sem totiž se svými agenty přijeli a já jsem si vzal jen 200 zbrusu nových vizitek a šedesát DVD se svými filmy. Tady se mi zdá, že mít agenta je přece jen dobré. Tak proč to nezkusit rovnou tady, když je tady potkám.

Chtěl byste tedy být v budoucnu evropským hercem?

Já jsem o tom přemýšlel a pochopil jsem, že už evropským hercem jsem. Vždyť přece Česká republika je součástí Evropské unie, takže jsme evropští herci. Jde o to si to uvědomit, nesnažit se usilovně evropským hercem stát, ale prostě se jím cítit a chovat se tak. Myslím, že to může přinést víc příležitostí, tahle je pro mě první z nich.

Jak program Shooting Stars probíhá?

Nejdřív byl zahajovací večírek, kde jsme se seznámili. V sobotu dopoledne nás patnácti červenými volkswageny přivezli na tiskovou konferenci a jednotlivá interview. Tam jsme se nejdřív fotili: společně, pak jednotlivě, zase společně - bylo to divné, člověk si připadá trochu jako na koňském trhu, ale řekli jsme si, že tu jsme přece dobrovolně, tak to musíme podstoupit. Další den bude patřit producentům a agentům - zase budeme shromážděni na jednom místě a oni budou chodit od stolu ke stolu, mluvit s námi - a třeba z toho vznikne nějaká příležitost.

Na čem teď nejvíc pracujete doma?

Píšu hudbu k filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, který jsme napsali a natáčíme společně s Vladimírem Morávkem. Zatím mi ta hudba moc nejde. Z natáčení už ale máme hotovou třetinu, další část natočíme v květnu a na podzim by měla být premiéra.

Reklama

Související články

Berlinale ovládnou vážné filmy

Na filmovém festivalu bude soutěžit 21 snímků, nejvíc jich je z Francie Na prvním z velkých mezinárodních filmových festivalů roku, německém Berlinale, bude...

Berlinale bude ve znamení Francie a Afriky

Historický francouzsko-britsko-jihoafrický soutěžní film Man to Man režiséra Régise Wargniera zahájí ve čtvrtek večer v Berlinale Palastu 55. ročník prvního...

Na Berlinale se představil i Jan Budař

Filmy ve znamení sexu, politiky a rock"n"rollu slíbil ještě před zahájením 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale 2005 jeho ředitel Dieter...

Přijela Deneuveová, Depardieu se omluvil

Hvězdou víkendového programu 55. Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně byla Catherine Deneuveová, která přijela uvést soutěžní film Andrého Téchiného...

Výběr článků

Načítám