Hlavní obsah

Gurlittova sbírka obrazů za miliardy je ještě větší, měl je i v Salcburku

Novinky, Stanislav Dvořák

Sbírka obrazů Němce Cornelia Gurlitta je ještě větší, než se dosud zdálo. V jeho domě v Salcburku bylo zajištěno asi šedesát děl, mimo jiné Picasso, Monet a Renoir. Úřady mají podezření, že část sbírky patří k dílům, která za války ukradli nacisté, uvedl server Spiegel.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Melancholická dívka Ernsta Ludwiga Kirchnera z Gurlittovy sbírky

Článek

Gurlittův mluvčí Stephan Holzinger sdělil, že 60 obrazů bylo v pondělí zajištěno v Salcburku. „Na popud pana Cornelia Gurlitta odborníci exponáty zkoumali ohledně podezření, zda nejde o nacistickou kořist. Podle předběžného odhadu se ale podezření nepotvrdilo.”

Právník Christoph Edel dal podnět k zajištění obrazů prý hlavně z obav o možné vykradení Gurlittova domu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Reprodukce obrazu expresionisty Maxe Beckmana Krotitel lvů v katalogu aukční sině Lempertz

Policie našla předloni v Mnichově u Gurlitta, syna obchodníka s uměním, přes 1400 obrazů, jejichž hodnota se odhaduje na miliardu eur. Vzniklo podezření, že jde o díla uloupená nacisty. Později ale úřady přislíbily stovky obrazů vrátit, protože se u nich už prokázalo, že jsou majetkem vyšetřovaného.

Osmdesátiletý důchodce Gurlitt měl celou sbírku ve svém bytě a přišlo se na ni jen díky tomu, že ho policie podezírala z daňového podvodu. Loni uvedl, že nehodlá vracet vůbec nic, protože všechna díla byla získána legálně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám