Hlavní obsah

Tvůrci filmu Poslední závod si zajeli Jizerskou 50 s dobovým vybavením

Sobotní Jizerská 50 zažila nezvyklé zpestření. Závodu na 10 kilometrů se zúčastnili herci a tvůrci filmu Poslední závod, který připomene tragédii z roku 1913, při níž zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Aby nesplynuli s davem, závodili herci Kryštof Hádek, Marek Adamczyk a Vladimír Pokorný spolu s tvůrci filmu v historických kostýmech.

Foto: Punk Film

Poslední závod připomene dávnou tragédii.

Článek

Herci na sobě kromě starých dřevěných lyží měli i startovní čísla postav, které ve filmu ztvárňují – Hanče, Vrbaty a Ratha. Doplnili je ještě režisér filmu Tomáš Hodan a producenti Ondřej Beránek a Martina Knoblochová.

Film jde do kin 24. března, kdy uplyne 109 let od závodu, který se do dějin zapsal černým písmem. Po vypuknutí sněhové vánice všichni účastníci vzdali, jen Hanč se rozhodl pokračovat. Polomrtvého jej nalezl jeho dobrý přítel Emmerich Rath a s nasazením vlastního života se jej pokusil zachránit.

Později bylo v horách nalezeno i tělo Václava Vrbaty, který přišel Hanče na závod podpořit a ve vánici mu půjčil svůj kabát. Rath sice přežil, ale příběh Němce, který riskoval život, aby zachránil českého kamaráda, se po 2. světové válce příliš „nehodil“. A tak zatímco se Hanč stal legendou, Rath zemřel v zapomnění...

Poslední závod. Herci natáčeli scény v dost krutých podmínkách.

Samotné natáčení filmu ale probíhalo v Krkonoších, kde tou dobou panovaly skutečně drastické podmínky.

„Jizerky jsou přívětivé. Na natáčení v Krkonoších jsme měli minus 15 stupňů a vítr 80 kilometrů v hodině. Tady nám svítilo sluníčko,“ zavzpomínal při závodě Kryštof Hádek s tím, že se loni herci přiblížili k hranicím svých možností, o holý život ale na rozdíl od lyžařů, které ztvárnili, nebojovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám