Hlavní obsah

Festival v San Sebastianu otevřel filmu Il Boemo dveře do světa

Po sedmnácti letech byl do hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu ve španělském San Sebastianu vybrán český zástupce – historický film Il Boemo režiséra Petra Václava. A sklidil dlouhé ovace.

Vojtěch Dyk, herec Il BoemoVideo: www.ilboemo.cz

 
Článek

Film s Vojtěchem Dykem v hlavní roli barokního skladatele Josefa Myslivečka sice nakonec cenu od poroty nedostal, už jeho zařazení do hlavní soutěže však představuje úspěch, který mu otevírá cestu dál do světa.

Festival v San Sebastianu patří do pětice nejprestižnějších evropských přehlídek, k nimž patří filmové festivaly v Benátkách, Cannes, Berlíně a Karlových Varech. Řadí se do takzvané kategorie A, což mimo jiné znamená, že v jeho hlavní soutěži smějí být uvedeny pouze světové nebo mezinárodní premiéry.

Díky tomu na něj jezdí zástupci mnoha dalších festivalů, vybírají filmy do svých programů a hlavní soutěž je logicky v jejich zorném úhlu na prvním místě. A jezdí sem i obchodníci a distributoři, aby si udělali obrázek, z čeho lze na podzim a v zimě do kin vybírat.

Pokud jde o letošní ceny, o nichž rozhodovala šestičlenná mezinárodní porota, za zmínku stojí, že je dostaly téměř výhradně filmy ze současnosti, které se zabývají palčivými problémy a tíživými situacemi převážně dospívajících a mladých lidí.

Vítězní Králové světa jsou drsným příběhem pětice bezprizorných teenagerů v Kolumbii, jejichž naděje na lepší život naráží na okolní krutý svět. Za režii byl oceněn japonský snímek Stovka květin o mladíkovi, který při péči o matku stiženou Alzheimerovou chorobou odhalí její dávné tajemství.

Foto: Il Boemo, Bez zdroje

Světová premiéra filmu Il Boemo. Uvedl ho i Vojtěch Dyk, který si v něm zahrál hlavní roli.

Za herecký výkon získal cenu Paul Kircher, který hraje ve francouzském filmu Winter Boy sedmnáctiletého Lucase, který se musí vyrovnat s rozpadem rodiny. A Carla Quílezová ze španělského filmu La Maternal byla oceněna za roli těhotné čtrnáctileté dívky, která se v centru pro dospívající matky učí zvládat dospělý život.

Skoro by se dalo spekulovat, že historický snímek o geniálním skladateli z 18. století neměl u této poroty šanci.

Úspěch u diváků i kritiky

Bez ohledu na ceny měl Il Boemo na festivalu nesporně úspěch. Ukázalo se to už na novinářské projekci, z níž skoro nikdo neodešel, což na festivalech zdaleka není obvyklé – program je tak nabitý, že pokud snímek nezaujme, spěchá člověk prostě na jiný. Samozřejmý není ani závěrečný potlesk, kterého se Il Boemovi dostalo: novináři bývají ve vyjádření prvních pocitů na rozdíl od běžného publika obezřetní.

Zato diváci ve vyprodaném sále pro 1800 lidí při premiéře emocemi nešetřili a příběh vnímali velmi pozorně. Ve vtipných scénách zněl sálem smích, ve vypjatých by člověk slyšel upadnout příslovečný špendlík.

Il Boemo si odbyl světovou premiéru v San Sebastiánu. Uvedl jej i Vojtěch Dyk

Kultura

San Sebastian má navíc velmi ojedinělý a skvělý způsob uvádění soutěžních filmů. Pokud zrovna po červeném koberci nekráčí všemi milovaná Penélope Cruzová, jak tomu bylo první den, nebo Juliette Binocheová, která přijela převzít čestnou cenu Donostia a uvést soutěžní film Winter Boy, žádné velké davy se kolem červeného koberce netísní.

Tvůrci v sále nevycházejí na pódium na „medvědy“, při úvodním slovu moderátora sedí v sále a pod světly reflektorů jen pozdraví. Zato hned po skončení projekce se s nimi diváci mohou setkat v předsálí, promluvit s nimi o filmu, dostat autogram nebo si udělat selfie.

„Je to mimořádně krásný zážitek, člověk se cítí výborně, protože je v tu chvíli se svými prvními diváky,“ řekl Právu Vojtěch Dyk, který byl stejně jako ostatní příjemně překvapen i úrovní následující tiskové konference, jíž se zúčastnily vedle hlavních tvůrců i tři italské herečky, které hrají hlavní ženské role.

Novináři se ptali nejen na Myslivečkův příběh, ale i na jednotlivé složky, jako jsou kostýmy, místa natáčení, svícení filmu, mezinárodní herecké obsazení nebo na Dykovu italštinu.

Sex v operním domě

První zahraniční kritiky chválou nešetří. Recenzent prestižního časopisu Variety ještě během festivalu napsal, že „skvělý, přepychový životopisný film je kombinací volného vyprávění a náročného hudebního podání“, a zdůraznil, že film bude po světové premiéře dále putovat po festivalech. Dokonce mu předpovídá úspěch srovnatelný s Corbiauovým Farinellim nebo Formanovým Amadeem.

Foto: Richard Hodonický

Il Boemo. V hlavní roli Vojtěch Dyk

Recenze na stránkách Cineurope zase vyzdvihuje, že „kromě toho, že v hlavní roli Il Boema je hudba, film ukazuje, že operní dům byl místem, kde lidé provozovali sex, jedli, plivali, trpěli záchvaty úzkosti i káleli, jak ukazuje Myslivečkovo kuriózní setkání s neapolským králem“.

Nic nechybí ani nepřebývá

San Sebastian (baskicky Donostia) leží na břehu Biskajského zálivu, má necelých 200 000 obyvatel, pyšní se pláží Concha, označovanou za nejkrásnější městskou pláž v Evropě, a jeho návštěvník může mít pocit, že se tu kdysi příjemně zastavil čas.

Lidé jsou přívětiví, příliš nespěchají, zato rádi posedávají v kavárnách na náměstích nebo v úzkých uličkách starého města v barech, kde nabízejí fantastické druhy roztodivných chlebíčků s krabím salátem (ovšem z pravého kraba), lososem i krevetami, jednohubky s olivami, ančovičkami i kozím sýrem a k tomu pivo, víno nebo cokoliv chcete.

Stojí však za to mít s sebou slovník, protože jinak než španělsky, nebo ještě lépe baskicky, se tu člověk téměř nedomluví, a to ani s mladými lidmi. Lokální potraviny se prodávají v lokálních obchodech, na řetězce a supermarkety turista téměř nenarazí, pokud nechce nakupovat třeba oblečení.

Il Boemo, trailerVideo: www.ilboemo.cz

Zmíněných oděvních řetězců je tu naštěstí i tak málo, a jen blázen by vlezl do nich namísto do místních obchodů, kde se nabízí krásná a nepředražená móda. Na zdejších dívkách, ženách i dámách požehnaného věku je její elegance nepřehlédnutelná.

Neméně sympatický a elegantní je i festival. Proti „starému paláci“, v němž se pořád ještě promítá, vyrostl nový multiplex s mnoha sály, protože festival má dnes vedle hlavní soutěže řadu dalších sekcí. V těch se diváci mohou seznámit jak například s novými španělskými filmy i jmény nových režisérů, tak s oceněnými snímky z jiných festivalů.

A tak jako na karlovarský festival jezdí zahraniční novináři, obchodníci a organizátoři festivalů poznat středo- a východoevropské kinematografie, tak do San Sebastianu se jezdí za filmy Latinské Ameriky.

Společný s Karlovými Vary má San Sebastian i velký zájem publika, ale na rozdíl od karlovarských většinou mladých lidí v San Sebastianu jsou festivalová kina vyprodávána díky divákům všech generací. Představit tedy svůj film právě tam je velká radost i úspěch sám o sobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám