Hlavní obsah

FFFILM odhaluje: Wood není Freud!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vám FFFILM přinese tři EXKLUZIVNÍ odhalení o Elijahu Woodovi. Ještě předtím si ale přečtete o dvou třetinách premiér tohoto týdne a o úspěchu SPIDER-MANa 2 v našich kinech.

Foto: Denisa Ižová

Ilustrační foto z minulých ročníků - koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Článek

Možná jste někdy někde (například v kalendáři co máte pověšený na záchodě) viděli tohle:

To je obraz ze 17. století, který se jmenuje "Dívka s perlou" a namaloval ho Holanďan Johannes Vermeer. Stejnojmenný film DÍVKA S PERLOU vypráví o tom, jak tento obraz vznikl. Tedy spíš o tom, jak možná teoreticky mohl tento obraz vzniknout, protože historicky se Vermeerovi ví dost málo, a už vůbec se netuší, kdo je na tom obrazu a jak a proč vznikl.

Podle filmařů je to děvče chudá služka Griet (Scarlett Johanssonová ze ZTRACENO V PŘEKLADU), kterou Vermeer (Colin Firth, známý spíš jako komik) namaloval, protože k ní "něco hlubšího cítil". Díky bohu je to ve filmu opravdu podáváno tak, že k ní pouze "něco hlubšího cítil", což tentokrát není eufemismus pro "spal s ní". Klasickou "dramatickou zápletku" představuje snad jen perverzní mecenáš, který by chtěl ke Griet "něco hlubšího cítit" (eufemismus pro "spát s ní"). Film je pomalý, nevzrušivý, plný husté atmosféry, prostě "evropský" (koprodukce Velká Británie - Lucembursko).

Oba herci v hlavních rolích jsou velmi dobří a diváci, kteří se vyznají v umění více než já, jistě ocení, že různé záběry ve filmu jsou pracně komponovány tak, aby připomínaly staré obrazy (předpokládám, že hlavně ty od Vermeera). Je to dobrý film, rozhodně ne "zábavný film", přesně jak jsem očekával, a ničím mě nějak moc nepřekvapil.

Kupodivu větším překvapením pro mě byla druhá premiéra tohoto týdne: film KRÁČEJÍCÍ SKÁLA, o kterém distributor tvrdí: "Město plné zločinců a drog může vyčistit jen kráčející "Skála". Slavný wrestlingový zápasník "The Rock" v hlavní roli strhující akční podívané."

Po přečtení těchto vět bych pravděpodobně na tento film do kina nikdy nešel, kdybych nemusel. Ale byla by to chyba, protože tohle dílko mě fakt příjemně překvapilo! Příběh prý sice volně vychází ze skutečných událostí, které se staly před několika desetiletími, ale ty události se zcela určitě staly podstatně jinak, o tom není pochyb.

Film má ještě jednodušší scénář než první RAMBO: Hlavní hrdina se vrátí z armády do svého městečka, zjistí, že tady vládne korupce, nechá se zvolit šerifem a zkorumpovaným parchantům dá na budku. Konec.

Skutečný šerif, který to prý všechno inspiroval, se jmenoval Buford Pusser, ale v této verzi (dříve už byl podle týchž událostí natočen stejnojmenný film a seriál) se jmenuje Chris Vaughn, protože to zní drsněji. A drsné jméno bylo zapotřebí, protože ho hraje The Rock.

Wrestlera s přezdívkou The Rock (občanským jménem Dwayne Johnson) jsme mohli vidět třeba ve filmech KRÁL ŠKORPION nebo VÍTEJTE V DŽUNGLI a musím říct, že je mi tenhle chápek čím dál sympatičtější. Ve všech svých filmech (které většinou nemají dobré scénáře) ukazuje, že má smysl pro humor a že dokonce není špatný herec! Plus, samozřejmě, umí sám sebou a jinými lidmi efektně mlátit o zdi a podlahu nebo mlátit do nich (do těch lidí) dřevěným trámem.

To vše předvádí i v KRÁČEJÍCÍ SKÁLE. A podobně jako ve VÍTEJTE V DŽUNGLI mu i tentokrát pomáhá režisér (debutující Kevin Bray), který žene film rychlým tempem a je si plně vědom toho, že tohle dílo žádné prémiové body za originalitu nedostane. Scény, které jsou z hlediska děje důležité, ale nebyly by na plátně dost zajímavé, jsou buď natočeny jako videoklipová zkratka, nebo ve filmu nejsou vůbec (například vůbec neuvidíme, jak byl volen a zvolen šerifem - prostě se to stane). A to je dobře, protože film má díky tomu jen 80 minut a kdyby měl víc, líbil by se mi méně. Tedy, ono to ani takhle není žádné geniální dílo, samozřejmě, ale jak říkám - byl jsem příjemně překvapen a velice se těším, až The Rock někdy natočí něco podle dobrého scénáře.

Spider-Man a dabing

Vzhledem k tomu, že druhý SPIDER-MAN, který slaví úspěchy po celém světě, nemá v českých kinech zdaleka takové úspěchy jak se očekávalo (jeho tržby budou zřejmě nižší než u prvního dílu), zeptal jsem se ředitele Falconu Jana Bradáče, zda z toho budou v budoucnosti vyvozovat nějaké důsledky při rozhodování, zda film dabovat nebo ne. První SPIDER-MAN byl totiž titulkovaný, kdežto druhý dabovaný (zde se o tom vede obsáhlá debata).

A odpověď je zajímavá: Před několika měsíci si u nás Falcon nechal udělat divácky průzkum a zjistil, že převážná většina (dvě třetiny) diváků budou děti! Tudíž nechali film nadabovat, ale stali se obětí SHREKA 2, který je určen pro stejné publikum a když má jít celá rodina do kina, raději půjde na SHREKA než na SPIDER-MANa. Přes toto zklamání si na sebe SPIDER-MAN 2 bohatě vydělá a náklady na dabing (který je řádově o 100 000 Kč dražší než titulky) se bohatě vrátí. Respektive, kdyby byl film titulkovaný, jeho návštěvnost by u nás byla ještě podstatně menší.

Takže do budoucnosti nemůžeme počítat s tím, že by se od dabingu upouštělo v případě filmů určených mladšímu publiku, které u nás jsou uváděny současně se světovou premiérou. Při filmech uváděných se zpožděním je to trochu jiné, protože v jejich případě se vezmou použité filmové kopie z cizích zemí a na ty se vyrazí české titulky, což je podstatně lacinější než nechat si vyrábět nové kopie speciálně pro Českou republiku. - To se dělá pokud je u nás premiéra současně se světovou a v takovém případě už je jedno jestli se pro ČR vyrábějí kopie s titulky nebo s dabingem...

Premiéry týdne

Kromě dvou zmíněných bude asi také dost zajímavý (ačkoliv nevím v jakém slova smyslu) český film o fotbalových fanoušcích NON PLUS ULTRAS. Bohužel jsem ho neviděl a ti, co ho viděli, na něj mají velmi rozporuplné reakce.

Ve zkratce...

Nová Premiere vám (aspoň podle oficiálního webu) přináší exkluzivní odhalení, které si asi skutečně jinde nepřečtete:

A teď už tři exkluzivní odhalení FFFILMu: Elijah Wood není Fruta, Fonda ani Freud. Další odhalení příští týden.

Na oficiální stránce filmu TEAM AMERICA je ke stažení první skutečný trailer. Pokud si ho pustíte pořádně zpomaleně, snad odhalíte, kdo všechno v něm (na špagátech) vystupuje. Bílý dům reagoval na trailer prohlášením, že by se nad sebou Paramount měl zamyslet a že "terorismus není k smíchu". Inu, každý má nárok na vlastní názor a Stone s Parkerem jistě budou Bílému domu za publicitu vděčni.

I u traileru na nového EXORCISTU si můžete procvičit své bystré oči a spočítat kolika podprahových kratičkých obrázků si všimnete.

Hojně rozšiřovaná "aktuální zpráva", že novým Jamesem Bondem bude Eric Bana, se nezakládá na pravdě.

Kam až se dá zajít v lásce k filmům! Naši fanové na tohle bohužel stále nemají...

Nové auto nového Batmana si můžete v pohybu prohlédnout tady. Jde o záběry z natáčení.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM, to je jízda!

Vzhledem k tomu, že tento čtvrtek má českou premiéru pouze česká komedie PÁNSKÁ JÍZDA, bude dnešní FFFILM ve znamení českého humoru, nebo aspoň pokusu o něj....

Téměř ilegální FFFILM

Dnešní FFFILM bych rád využil ke krátkému zamyšlení nad ilegálním kopírováním filmů. Tento týden nemá totiž v našich kinech premiéru NIC! Zřejmě proto,...

FFFILM 9/11

Zatímco v Karlových Varech zuří festival naplno (a já na něm opět nejsem, tudíž ho opět budu okatě ignorovat - odkazy na blog Tomáše Baldýnského jsou všude...

FFFILM: Zločin a trest

Skončil festival, skončil filmový půst, a tento týden má českou premiéru čtyři až šest nových filmů (podle toho jak to berete). Většinu z nich jsem viděl...

V pavučině FFFILMu

Tento týden se do našich kin vhoupne SPIDER-MAN 2, který při premiéře v USA zlámal téměř všechny existující rekordy a bude zajímavé sledovat, jak se mu bude...

FFFILM s hudbou a tancem

Dnešní FFFILM se ponese ve víru hudby a tance. A nejen kvůli HŘÍŠNÉMU TANCI 2. Více do úvodního odstavce nemohu napsat, protože potřebuji vložit odkaz...

Výběr článků

Načítám