Hlavní obsah

Dynastie Štaufů fascinuje Němce stejně jako Lucemburkové Čechy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mannheim, Německo

Císařská dynastie Štaufů vládnoucí ve střední Evropě a Itálii od 12. do 13. století je pro Němce stejně kultovní a srdeční záležitostí jako pro nás panování Lucemburků v Čechách.

Foto: Peter Kováč, Právo

V Mannheimu jsou vystaveny první italské renesanční sochy vytvořené už v době vrcholného středověku – tzv. Zeus či Jupiter z brány v Capui.

Článek

V Muzeu Reiss-Engelhorn v německém Mannheimu je do 20. února 2011 otevřena rozsáhlá výstava Štaufové a Itálie, která souhrnně představuje neobyčejně zajímavou kulturu a umění německé Říše římské a italského Sicilského království v době vrcholného středověku.

Němečtí organizátoři získali z mnoha evropských a amerických muzeí nejzajímavější štaufská umělecká díla. Už sám fakt, že tu divák spatří první opravdu renesanční sochy, pocházející z capujské brány císaře Fridricha II., si zaslouží mimořádné ocenění. Z regionálního muzea v Capui nedaleko Neapole byla tato díla zapůjčena pouze jednou, a to na výstavu do Říma. Řada i významných odborníků je zná pouze z černobílých fotografií v knize, kterou v roce 1953 vydal německý historik Carl A. Willemsen.

Není to však jediný vrchol mannheimské výstavy. Iluminovaných rukopisů, zlatnických děl, textilních památek, reliéfů a vitrají je tady tolik, že i velmi zběžná prohlídka zabere dobré dvě hodiny.

Vše je orientováno především na vrcholné ukázky štaufské dvorské kultury, která v takovém rozsahu byla naposledy v Německu představena v roce 1977. Zájem je enormní, za první tři týdny přijelo na výstavu do Mannheimu na 25 tisíc nadšených diváků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výstava strašidel na zámku v Dobříši

Strašidelná podívaná nazvaná Dobříšské přízraky čeká na každého návštěvníka dobříšského zámku, který se odváží vstoupit do tajemných zámeckých mansard, v nichž...

Výběr článků

Načítám