Hlavní obsah

Dražba filmových klapek vynesla téměř milión

– ZLÍN
Novinky, Peter Kováč

Už pošesté se ve Zlíně na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež dražily filmové klapky pomalované profesionálními výtvarníky, ale i populárními osobnostmi ze světa kultury a zábavy.

Foto: http://www.zoozlin.eu/

Prvním letošním narozeným savcem je buvolec Loki.

Článek

Aukční maratón trval čtyři hodiny a souboje téměř padesáti dražitelů sledoval zaplněný sál zlínského Academia centra. Většina klapek několikanásobně překonala hranici vyvolávací ceny 3 tisíc korun. Částky nad deset tisíc už odměňovali přítomní potleskem.

Nejdražšími díly se stala Múza Libora Vojkůvky, odklepnutá za 50 tisíc korun, Hugo a jeho pán Ivy Hüttnerové za 45 tisíc korun a Spojené hlavy Kristiana Kodeta za 41 tisíc korun. Lze říci, že tak mezi sběrateli těchto originálních atrakcí zvítězili spíše medializovaní představitelé středního výtvarného proudu. Třeba takový Boris Jirků se prodal jen za 5 tisíc pět set korun a Zdena Höhmová za 4 tisíce pět set korun.

Výtěžek půjde filmové škole

Dražby se účastnili zlínští podnikatelé, ale i zájemci z Prahy a na festivalu přítomní filmoví producenti ze zahraničí. Aukce je anonymní. "Klapky už několik let systematicky sbíráme, máme je vystavené doma nebo je občas věnujeme jako hodnotné dárky," řekl Právu jeden z kupujících, který ve Zlíně vydražil třináct exponátů v celkové ceně 103 tisíc 500 korun.

Suma získaná z prodeje klapek - letos to bylo 849 tisíc korun - poputuje na konto Vyšší odborné škole filmové Zlín k podpoře studentské tvorby. Výtvarníci svoje díla proto věnovali bez nároků na honorář. V krátké historii těchto aukcí dosud drží rekord Libor Vojkůvka, jehož dílko se před několika lety na festivalu prodalo za 71 tisíc korun.

Dražba vzbudila na festivalu velký ohlas. Režisér Juraj Jakubisko tu prohlásil, že by se do výtvarného zpracování klapky velmi rád pustil a čeká jen až bude v příštím roce osloven organizátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Minisalon filmových klapek

Filmové klapky pomalované českými výtvarníky se už po šest let pravidelně objevují na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Poprvé...

Filmové klapky předjímají zlínský festival

Stovka pomalovaných filmových klapek visí od pátku jako předzvěst blížícího se 43. festivalu filmů pro děti a mládež v Galerii Viva ve Zlíně. Díla, vytvořená...

Do Zlína míří i četníci ze St. Tropez

Francouzský herec Michel Galabru, kterého si dětští i dospělí diváci zamilovali jako jednoho z hlavní dvojice četníků ze St. Tropez, oscarový režisér a herec...

Zlínský festival udělil Zlaté střevíčky

Zlaté střevíčky pro nelepší hrané a animované filmy pro děti a mládež i další ocenění převzali v pátek večer ve Zlíně účastníci soutěže 43. Mezinárodního...

Výběr článků

Načítám