Hlavní obsah

Trofej Českého lva má novou podobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železný Brod

Dvaadvacátý ročník slavnostního ceremoniálu Český lev se nezadržitelně blíží. Během uplynulých dní ve sklárně v Železném Brodě finišovaly poslední přípravy celkem 25 sošek, z nichž 23 bude předáno svým majitelům už v sobotu 21. února (2 jsou rezervní). Sošky loni po letech změnily svou podobu, v letošním roce prošly také několika proměnami.

Trofej Českého lva má novou podobu, ceny budou předány vítězům už v sobotuVideo: Novinky

 
Článek

Hlavní úprava letošních trofejí je spjatá s vyobrazením lva, která bude dvoudimenzionální. Změnila se také hmotnost a velikost samotné sošky. Autorem podoby trofeje je stejně jako loni designér a výtvarník Jakub Berdych. O grafickou podobu se postaral typograf Tomáš Brousil. I po drobných úpravách je soška téměř stejná, stále je také zachován kužel světla, který osvětluje lva. Návrh vizuální podoby trofeje byl inspirovaný kuželem světla, který má v sobě zasažený hvězdný prach, a to právě díky náhodnému tavení skla.

3D forma zvířete se změnila na 2D formu, která se zároveň používá i jako logotyp celé soutěže.

„Z obsahu zmizela plastická forma lva a cena zůstala jako čistý kužel na dně s čočkou či odraznicí. Trochu se změnila proporce, je o něco užší a o něco málo vyšší. Soška váží cca dva kilogramy. I u tohoto platí, že každý kus je originál. Probíhá totiž takový proces náhody, při kterém se taví sklo. Ta soška má stříbřenou spodní čočku s azurově modrým odrazem. 3D forma zvířete se změnila na 2D formu, která se zároveň používá i jako logotyp celé soutěže. Ono se to vrátilo vlastně k jednomu z prvních návrhů sošky, mně se to líbí,“ prozradil designér Jakub Berdych.

Foto: ČFTA

Trofej Českého lva

Změna designu trofeje se samozřejmě promítla také do samotné výroby. Soška působí jednodušeji a nebylo potřeba v ní tvořit příliš mnoho složitých detailů. Tým sklářů však kvůli změně tvaru a velikosti musel vše celé znovu přetvarovat a předělat.

Foto: ČFTA

Aktuální podoba sošky Českého lva

„Nejdřív musíme znát tvar, podle něj se vyrobí model, který se zaformovává. Speciálně se taví dutina, aby v ní nebyla žádná bublina, a celé se to pak zaformuje do formovací hmoty. Ta se po usušení umístí do pece. Do formy ze sádry a sklářského písku se vloží do pece střepy vyrobeného skla a poté se vše roztaví. Ta se pak asi 10 až 14 dní postupně zchlazuje, aby nedošlo k jejímu pozdějšímu prasknutí. Odlitek se poté vyleští a letos poprvé broušením získá grafickou 2D značku Českého lva právě podle předlohy grafika,“ vysvětluje průběh výroby šéf sklárny v Železném Brodě Zdeněk Lhotský.

Výroba trvá zhruba měsíc

Poslední fází výroby je samotné pokovení. Poté se na zadní hraně sošky vypískují jména konkrétních lidí, kteří cenu získají. Na výrobním procesu, který trvá asi jeden měsíc, se podílelo zhruba 11 lidí. Hotová trofej Českého lva váží přibližně 2, 5 kilogramu a měří 25 centimetrů. Pro letošní ročník soutěže vzniklo celkem 25 sošek, z toho bude 23 předáno svým majitelům a 2 byly vyrobeny jako rezervní.

Výroba sošky Českého lva Video: Novinky

Slavnostní galavečer Českého lva vypukne už v sobotu 21. února v pražském Rudolfinu. Proměňovat se bude celkem v 15 kategoriích. Nejvíce nominací letos získal film Fair Play, hned za ním se řadí i další úspěšné snímky jako je Díra u Hanušovic, Tři bratři či Cesta ven.

Reklama

Související články

Český lev letos ocení i studenty

Cenou Magnesia, kterou již popáté udělí na slavnostním večeru Český lev Karlovarské minerální vody ve spolupráci s Českou filmovou a televizní akademií...

Výběr článků

Načítám