Hlavní obsah

Bílá Voda Kateřiny Tučkové audioknižně

Chcete-li se zaposlouchat do zvukové podoby nového románu Kateřiny Tučkové Bílá Voda, musíte si na to vyhradit osmadvacet hodin a šestačtyřicet minut. Hned zkraje je ale nutno dodat, že se jedná o čas, kterého s velkou pravděpodobností nebudete litovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spisovatelka Kateřina Tučková

Článek

Bílá Voda je silný román, čímž v tomto případě není míněn jen počet stran. Je zjevným výsledkem dlouholeté pečlivé nejen spisovatelské práce. Stejně jako v případě její knihy Vyhnání Gerty Schnirch autorka musela prostudovat nepřeberné množství historických materiálů, zdrojů, knih i archivních spisů.

Inspirováno fakty

Na tomto pevném realistickém základě vystavěla příběh namnoze inspirovaný skutečnými osobami. Příběh působivý, místy tajemný, místy lyrický, někdy až šokující.

Foto: archiv autora

Kateřina Tučková

Bývalá novinářka Lena na útěku před svou vlastní minulostí a svědomím přichází v roce 2007 do kláštera v Bílé Vodě, který byl od počátku padesátých let internačním místem pro řádové sestry vyhnané komunisty ze svých původních klášterů.

Předat klíče kněžkám. Kateřina Čopjaková píše o dlouho očekávaném románu Kateřiny Tučkové

SALON

Postupně tu rozkrývá osudy nejen zdejších obyvatelek, ale v širším slova smyslu příběh církve v dobách reálného socialismu. Jsou v něm bezohledný a krutý útisk a bezpráví, ale i machinace a kolaborantství zejména kněží sdružených v prorežimní organizaci Pacem in terris.

Zabývá se i snahou o emancipaci ženského postavení v tradičních katolických církevních strukturách. Díky jedné z ústředních postav, sestře Evaristě, tajně vysvěcené na kněžku, se dostává i do prostředí moravské podzemní církve.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Vícehlasá četba

Audioknižní podoba Bílé Vody v režii Jitky Škápíkové vznikla jako kvalitně a velkoryse pojatá vícehlasá četba v podání Dany Peškové, Johany Tesařové, Ladislava Cigánka, Libuše Švormové, Oldřicha Vlacha, Pavly Tomicové, Petra Pochopa, Terezy Vítů a Vandy Hybnerové.

Ilustrována je vkusně volenými hudebními předěly, které velmi dobře korespondují s atmosférou jednotlivých situací i citovaných úředních materiálů či dialogů.

Bílá Voda Kateřiny Tučkové je audiokniha hodně rozsáhlá. Nabízí nicméně mnoho důvodů, proč se od ní posluchač neodtrhne.

Reklama

Související témata:
Kniha Bílá Voda

Související články

Povídky do karantény. Kateřina Tučková: Cesta

Koronavirus nás čím dále víc zavírá do našich domovů, což s sebou paradoxně nese spíš nepohodlí než pohodlí. Ale když už hledat i nějaká pozitiva, je to taky...

Výběr článků

Načítám