Hlavní obsah

Zproštění? Odůvodnění soudu není objektivní, říká žalobce v kauze OKD

– Praha

Odůvodnění soudkyně Ivy Fialové v kauze privatizace těžební společnosti OKD je podle státního zástupce Tomáše Černého velmi neobjektivní. S osvobozujícím rozsudkem nad trojicí obžalovaných nesouhlasí a na místě se proti němu odvolal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Žalobce kauzy privatizace OKD Tomáš Černý

Článek

Fialová v pondělí zprostila viny znalce Rudolfa Douchu, jehož posudek vedl k údajně nevýhodnému prodeji firmy, i další dva obžalované, kteří měli privatizaci na starosti. Černému vytkla mimo jiné chyby v přípravném řízení. [celá zpráva]

„S rozsudkem zcela zásadně nesouhlasím a to dnešní ústní hodnocení považuji za velmi neobjektivní. Vyčkáme nicméně na písemné odůvodnění soudu a poté bude odůvodněno odvolání státního zástupce,“ řekl novinářům po vyhlášení rozsudku Černý.

Fialová uvedla, že přípravné řízení bylo vedeno ledabyle a soud si některé dostupné důkazy musel obstarat sám. Černému také vytkla, že obžalobu podal až po deseti letech od prodeje firmy, tedy v roce 2014.

„Soud kritizoval to, že obžaloba byla podána po deseti letech. Podotýkám, že skutek se stal v roce 2004, teprve v roce 2011 bylo trestní oznámení, na základě kterého trestní orgány konaly,“ upozornil ale Černý. Na další dotazy odpovídat nechtěl. „Nechtěl bych to komentovat přes média, podrobně to odůvodním ve svém odvolání,“ dodal žalobce.

Reklama

Související články

Svědek: Cenu akcií OKD určili Sobotka a Urban

Prodejní cenu státního podílu v důlním podniku OKD určili v roce 2004 tehdejší ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD), a to na...

Výběr článků

Načítám